Fashion

Witte sneakers schoonmaken: 5 handige tips

Witte-schoenen-schoonmaken

Heb jij ook witte sneakers in je kast staan? En, hoe wit zijn ze nog? Witte sneakers zijn ontzettend hip, maar helaas worden ze ook heel snel grijs, geel of vies. Dat is natuurlijk zonde, maar gelukkig zijn er een aantal manieren om je schoenen weer wit te krijgen. Witte sneakers schoonmaken, dat doe je met deze vijf handige tips! Let wel op: iedere schoen is anders en is niet voor ieder trucje geschikt. Sommige schoenen bestaan uit wit leder, andere uit witte stof. Test daarom eerst een klein stukje vooraleer je je hele schoen schoonmaakt. 

1. Witte sneakers schoonmaken met babydoekjes

Of je nu een baby in huis hebt of niet, een pak babydoekjes is altijd handig. Bijvoorbeeld voor het schoonmaken van witte sneakers. Vlekken uit sneakers krijgen? Door met een babydoekje over de vlekken te wrijven, zijn ze snel weer verdwenen. Je kunt ook preventief te werk gaan door één à twee keer per week met babydoekjes over je schoenen te gaan. Op die manier krijgt het vuil geen kans om dieper in je schoenen te trekken, waardoor ze langer mooi zullen blijven.

2. Witte sneakers schoonmaken met cif

Ook een schuurmiddel als Cif is ideaal om vlekken uit sneakers te krijgen. Doe een klein beetje op een spons en ga er voorzichtig mee over je sneakers. Schuur niet te hard want zo beschadig je het leder. Let op: gebruik geen gekleurde spons want die kan afgeven op je witte schoenen. Je kunt dit trucje ook toepassen om de zolen van je sneakers schoon te maken. Om heel precies te werk te gaan, kan je hiervoor een oude tandenborstel gebruiken in plaats van een spons.

3. Sneakers schoonmaken met tandpasta

Je kunt ook tandpasta gebruiken voor het schoonmaken van witte sneakers. In tandpasta zitten stoffen die niet alleen je tanden, maar ook je schoenen wit krijgen. Gebruik een doekje of oude tandenborstel om het aan te brengen en ga voorzichtig te werk. Haal daarna de restjes tandpasta van je sneakers met een vochtig doekje. Let op: kies voor witte tandpasta om eventuele verkleuringen op je sneakers te vermijden. Die zwarte tandpasta voor witte tanden laat je beter voor wat het is. 

4. Witte schoenen schoonmaken met afwasmiddel of shampoo

Wie heeft er geen afwasmiddel in huis? En laat afwasmiddel nu net een prima middel zijn om je witte schoenen proper te maken. Maak een sopje van lauw water en afwasmiddel. Dip er een sponsje in en wrijf zo zachtjes je schoenen schoon. Deze tip is ideaal voor het schoonmaken van stoffen (canvas) schoenen zoals All Stars en Vans. Maar je kunt er ook prima leren sneakers mee schoonmaken. Mocht je toch geen afwasmiddel in huis hebben, dan is shampoo een goed alternatief. Een sopje van lauw water en shampoo werkt vooral goed bij het verwijderen van vetvlekken. 

5. Witte sneakers schoonmaken met ossengalzeep

Tenslotte delen we nog een trucje uit grootmoeders tijd, vaak doen die het nog het best! Voor het schoonmaken van witte schoenen kan je ossengalzeep gebruiken. Ossengalzeep is eenvoudig en effectief om vuil van sneakers te verwijderen. Wrijf met een nat sponsje over de zeep en boen je schoenen ermee schoon. Zo krijg je je sneakers snel weer wit!

Ben je klaar met sneakers schoonmaken? Laat je schoenen dan aan de lucht drogen. Gebruik geen haardroger of wasdroger om ze sneller droog te krijgen. Zijn je veters vuil? Veters kan je makkelijk wassen in de wasmachine. Haal ze uit je schoenen en stop ze in een wasnetje in de wasmachine. Laat ze meedraaien in een programma voor witte was en je veters zijn weer zo goed als nieuw!