Haar

Wat te doen tegen droog haar

Tips om droog haar te voorkomen

Wat te doen tegen droog haar? is een veelgestelde vraag, omdat zoveel mensen er last van hebben. Het haar wordt dan pluizig en je kunt het moeilijk in het juiste model krijgen. Veelal worden er allerlei producten uitgeprobeerd, maar meestal werken deze producten niets uit. Vaak is het zelfs zo dat het gebruik van (veel) shampoo droog haar juist verergerd. Om droog haar te voorkomen zijn er wel enkele simpele tips die je kan proberen in acht te nemen:

Wat te doen tegen droog haar?

Vitamine A
Er zijn diverse redenen waarom vitamine A heel belangrijk voor het menselijk lichaam is. Onder andere voor de talgproductie. Talg zorgt er namelijk voor dat het haar vettig blijft en minder droog wordt. Zorg dus dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt. In vlees, vis, zuivelproducten en groenten en fruit zitten veel vitamine A.

Lauw water
Je haar wassen met heet of te warm water werkt absoluut niet bevorderlijk ter voorkoming van droog haar. Was je haar dus met lauw water. Om ervoor te zorgen dat de haarschubben sluiten en daardoor het vochtgehalte wordt gebalanceerd, moet je je haar na het wassen, nog even naspoelen met koud water. Hierdoor kan je op een simpele manier droog haar voorkomen.

Teveel wassen met shampoo
Het is algemeen bekend dat shampoo, vooral teveel shampoo, slecht is voor je haar. Als je je haar dagelijks wast, dan was je ook automatisch het talg weg dat juist nodig is om je haar vettig te houden. Als je toch dagelijks je haar wilt wassen, doe het dan zonder shampoo. Dagelijks gebruik van shampoo heeft je haar ook helemaal niet nodig. En als je shampoo gebruikt, neem dan een shampoo zonder alcohol.

Stylingsapparatuur
Vooral als je lang haar hebt, worden apparaten als krultangen, stijltangen en föhns veelvuldig gebruikt. Deze apparaten kunnen zeer hoge temperaturen bereiken en eigenlijk dan ook logisch dat je haar droog wordt. Gebruik ze niet, of op een veel lagere temperatuur.

Zee- en zwembadwater
Iedereen kent dit wel na een dagje zwemmen. Nadien ziet je haar er niet meer uit en voelt ook zeer droog. Zowel het zout van de zee als het chloor in een zwembad hebben een sterk reinigende werking. Hierdoor verdwijnt dus ook al het talg van je hoofdhuid die juist voor vettig haar moet zorgen. Ga dus niet kopje onder of draag, hoe ouderwets ook, een badmuts.