Voeding

Wanneer mag je spreken van een eetverslaving?

eetverslaving

Wanneer is er sprake van een eetstoornis en wanneer zoek je hulp bij een eetverslaving? Een eetverslaving, ook wel een ‘eetstoornis’ of ‘eetprobleem’ genoemd, is een aandoening die zeer beperkend kan zijn in het dagelijks leven. Vaak is er sprake van een samenkomst van verschillende problemen waarbij zowel lichamelijke, sociale en geestelijke elementen een rol spelen. Iemand die kampt met een eetverslaving kan ofwel verslaafd zijn aan teveel, of te weinig eten; in beide gevallen is er sprake van een psychische aandoening, waarbij de nodige hulp vereist kan zijn, om de verkrampte houding rondom eten weer te doen ontspannen.

Reden voor verslaving

Aan een eetverslaving kunnen meerdere redenen ten grondslag liggen. Zo kan het zijn dat de persoon in kwestie zich ongelukkig en onmachtig voelt. Wanneer men een dusdanige leegte voelt in zijn binnenste, kan deze zich vergrijpen aan het ‘opvullen’ van de ruimte met eten. Ondanks het feit dat eten slechts voor een kortstondige opluchting zorgt, welke de drang naar meer slechts aanwakkert, kan eten de persoon in kwestie toch een zeker comfort brengen. Als de persoon in een visuele cirkel terecht komt, waarbij men wordt overvallen door constant terugkerende ‘eetbuien’, kan er sprake zijn van een eetverslaving.

Een andere reden die ten grondslag kan liggen aan een eetverslaving, is die van het gebrek aan controle. Zij, die zich dusdanig machteloos voelen in het leven – bijvoorbeeld omdat ze zich onzeker voelen, zwak of ongezien – kunnen een zekere mate van controle ervaren wanneer ze zich beroepen op het consumeren van voedsel. Immers, eten is een handeling die je zelf in de hand hebt en kan daarom zorgen voor een bepaald gevoel van controle, die de persoon in kwestie elders niet lijkt te kunnen vinden. Deze (onbewuste) overweging kan de reden zijn van een eetprobleem waarbij men veelvuldig, of liever niets eet.

Wanneer heb ik te maken met een eetverslaving?

Iemand die kampt met een eetverslaving heeft vaak het gevoel te worden bestuurd door de hunkering (of het afleggen van) voedsel. Ook kan een eindeloze honger naar meer worden ervaren, waarbij alle grenzen lijken te zijn weggevaagd: voedsel bevredigd zelden tot nooit en laat mensen met een eetverslaving achteraf vaak met een schuldgevoel achter. Kamp jij met sombere en/of depressieve gevoelens? Voel je je daarnaast vaak onzeker of verdrietig, eenzaam of onbegrepen? Vraag jij je af of je te maken hebt met een eetprobleem en/of wil jij hulp bij eetverslaving? Zoek hulp en leg jouw verhaal neer bij een professional. Deze heeft oor voor jouw persoonlijke verhaal, om jou vervolgens te begeleiden met een therapie of ondersteuning die bij jou en jouw situatie past.