Sinds enkele jaren is de belangstelling naar een gezonde levensstijl enorm toegenomen. Dat was al zo voor de Corona pandemie, en die heeft die nog eens groter doen worden. Een van de meest voorkomende gezondheidsvragen die mensen hebben, is welke supplementen ze moeten nemen. Bepaalde supplementen, zoals magnesium tabletten, zijn bijvoorbeeld erg goed om dagelijks te nemen. Ga je je echter verdiepen in voedingssupplementen, dan kan dat nogal overweldigend zijn. Voor alles is tegenwoordig een middeltje op de markt, maar welke is bijvoorbeeld goed voor je hormoonbalans. Hoe weet je nu welke supplementen echt helpen om je gezonder en gelukkiger te voelen?
Magnesiumsupplementen
Zie magnesium als het ultieme ontspanning mineraal. Het lichaam en de hersenen zijn namelijk afhankelijk van magnesium om ontspannen te blijven. Als je een magnesiumtekort hebt, kun je je angstig en gestrest voelen. Het magnesium mineraal wordt in alle weefsels aangetroffen en is verantwoordelijk voor meer dan 300 enzymreacties in ons lichaam.
Bovendien gebruiken de cellen in de botten, spieren en hersenen allemaal magnesium om zichzelf te stabiliseren. Die cellen hebben magnesium nodig om energie te maken, daarom kan magnesiumtekort chronische vermoeidheid veroorzaken. Zijn jouw spieren constant gespannen en stijf? Duurt het lang om te herstellen na een zware training? Grote kans dat je dan een magnesiumtekort hebt. Geloof het of niet, maar er zijn meer dan 3.500 medische referenties over aandoeningen veroorzaakt door magnesiumtekort. Belangrijk dat je dit dus voldoende binnen krijgt.
Eigenlijk kun je verschillende magnesium supplementen nemen:
– Glycinaat: dit supplement is zeer goed opneembaar en ideaal voor mensen die weten dat ze een magnesiumtekort hebben.
– Citraat: veilig voor het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van constipatie.
– Chelaat: gemakkelijk door het lichaam op te nemen en van nature in voedingsmiddelen te vinden. Dit type herstelt het magnesiumgehalte in het hele lichaam.
Let op, van alle drie kun je een overdosis nemen, dus het is belangrijk om de dosering richtlijnen te volgen. Om deze reden is het het beste om met kleine doses te beginnen.
Vitamine D-supplementen
Vitamine D staat bekend als de ‘zon vitamine’ en is compleet anders dan de meeste andere vitamines. In tegenstelling tot andere vitamines, die in voedsel worden aangetroffen, wordt vitamine D namelijk in het lichaam gemaakt, met een beetje hulp van de zon.
Vitamine D is eigenlijk een steroïde hormoon dat in de huid wordt aangemaakt wanneer het zonlicht absorbeert. Helaas krijgen velen van ons niet genoeg vitamine D binnen, vooral niet in de herfst en winter. Dat is niet goed, want een vitaminetekort kan vreselijke bijwerkingen met zich meebrengen.
Lage niveaus van vitamine D verhogen bijvoorbeeld chronische ontstekingen, vooral voor mensen met auto-immuunziekten. Bovendien is vitamine D van cruciaal belang voor de darmgezondheid. Als het lichaam niet genoeg vitamine D heeft, kunnen de darmen belangrijke mineralen zoals calcium niet opnemen.
En hier wordt het nog erger: dit kan de gezondheid van de botten schaden door een calciumtekort. Helaas houden de bijwerkingen van vitamine D-tekort hier niet op. Een tekort aan vitamine D tast het immuunsysteem aan en verhoogt het risico op kanker. Verschillende studies verbinden ook een lage vitamine D met depressies. Hoe bepaal je echter welke vitamine D-supplementen je moet nemen? De beste vorm van vitamine D is vitamine D3, omdat dit type het gemakkelijkst door de bloedbaan is te absorberen.