Overig Voeding

Waarom het grillen van groenten zo gezond is

gegrilde groente

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt en waar steeds meer mensen op zoek gaan naar vervangers van vlees worden gegrilde groente steeds vaker (her)ontdekt. Niets zo makkelijk, en gezond, als het grillen van groenten in de oven. Je kunt die groenten namelijk overdag al snijden en schoonmaken, waarna je ze ‚s avonds alleen nog maar hoeft op te warmen in de oven. Daarnaast kun je dit echt met elke groente doen, en mixen, en heb je alle tijd om terwijl de groenten in de oven worden gegrild iets anders erbij te maken, zoals een heerlijke salade. Je moet alleen af en toe de groenten omscheppen zodat ze allemaal even gaar worden. 

Het opmaken van restjes

Het grillen van groenten in de oven is ook een typisch restjes-gerecht. Kijk in je koelkast en er ligt vast van alles wat je kunt roosteren. Let wel op als je te veel soorten groenten bij elkaar gooit, op deze manier kun je te veel verschillende smaken bij elkaar doen. Een maximum van drie of vier verschillende soorten groenten door elkaar is meestal meer dan voldoende. 

Dan het grote voordeel van het grillen van groenten: de mineralen die in groenten zitten zijn stabiel bij verhitting en gaan dus niet verloren bij het grillen hiervan. Vitamines gaan echter wel snel verloren door bereiding en verhitting. Hoe langer ze verhit worden, hoe meer vitamines verloren gaan. Al zullen ze nooit helemaal verdwijnen. Om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, is het verstandig om af te wisselen. Ook met groente. Eet dus naast gegrilde groente, ook regelmatig gekookte en rauwe groente. Daarnaast kun je groenten het beste bewaren op een koele, donkere plaats of in de vriezer. Ook gesneden groente moet je niet te lang bewaren, want anders worden vooral de vitamine C en het foliumzuur afgebroken.

Ook de zwarte randjes kun je eten

Anders dan bij zwarte verbrande randen aan vlees hoef je deze bij groenten niet perse weg te snijden. Dat wat namelijk verbrandt bij groenten zijn de koolhydraten. Door het grillen karamelliseren de natuurlijke suikers die in de groenten zitten en dat maakt gegrilde groente enorm lekker door het zoete randje. Leg je groenten te lang op het hete rooster dan gaat het proces door en verbranden ze. En die verbrande koolhydraten zijn niet schadelijk. Eigenlijk is het niets anders dan norit, wat wordt gemaakt van verkoolde planten. Dus gooi die groenten maar in de oven of op de barbecue: het is zowel lekker als gezond.