Overig

Waarom gehoorbescherming zo super belangrijk is

Het gehoor is een van onze zintuigen. Vaak wordt ook dit zintuig voor lief genomen en sta je er zelden bij stil. Denk jij er weleens aan hoe het zou zijn om slecht of zelfs niet kunnen horen? Of hoe het is om nooit meer even niks te horen? Zou het niet vreselijk zijn wanneer je continu een piep hoort? Onder andere om deze redenen is het super belangrijk om je gehoor goed te beschermen. 

Problemen met het gehoor

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, alles kunnen horen. Dat is het echter niet. Op het gebied van het gehoor kunnen veel problemen ontstaan. KNO-artsen zien iedere dag veel patiënten die problemen ondervinden met hun gehoor. De twee problemen die het meest gezien worden zijn gehoorverlies en tinnitus.

Gehoorverlies

Gehoorverlies kan in alle soorten en maten voorkomen en in alle leeftijdscategorieën. Vooral ouderdomsgehoorverlies zien we veel terug in de dagelijkse praktijk van een KNO-kliniek. Dat is ook niet zo gek want het komt veel voor. Naarmate we ouder worden loopt het gehoor terug. Dit is deels afhankelijk van aanleg en erfelijke factoren. Voor een ander deel kan het in een aantal gevallen worden voorkomen.  Gehoorverlies op latere leeftijd kan namelijk worden veroorzaakt en/of verergerd door gehoorbeschadiging in de loop van het leven. 

Tinnitus

Tinnitus is een aandoening waarbij je een geluid hoort die er in feite in werkelijkheid niet is. Je hoort dan bijvoorbeeld een suis of piep. Het kan af en toe een geluid geven waar je geen hinder van ondervindt maar het kan ook zeer ernstige vormen aannemen waarbij je continu een geluid hoort. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven. Het is nog niet helemaal bekend waar tinnitus door wordt veroorzaakt. Wat we wel weten is dat gehoorbeschadiging door het continu of regelmatig te worden blootgesteld aan harde geluiden tinnitus kan veroorzaken. 

Gehoorbescherming

Zowel gehoorverlies als tinnitus kunnen dus worden veroorzaakt door gehoorbeschadiging. Gehoorbeschadiging kun je oplopen door te veel of te lang te worden blootgesteld aan harde geluiden. Gelukkig kan dit voorkomen worden door het dragen van goede gehoorbescherming. 

Het dragen van gehoorbescherming moet tegenwoordig door de ARBO wetgeving al op veel werkplekken. Ook op evenementen met harde muziek wordt er steeds meer aandacht gegeven aan het beschermen van je gehoor. Ook al ga je maar zelden naar een festival of concert, die ene keer is het toch al belangrijk om goede gehoorbescherming te gebruiken.

Maar niet alleen voor volwassenen is gehoorbescherming belangrijk. Juist ook voor kinderen is het belangrijk om het gehoor te beschermen om problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Heb je toch last van gehoorproblemen? Zorg dan dat er op tijd naar gekeken wordt door een gespecialiseerde arts zoals bijvoorbeeld de KNO-arts van Optimum Clinics. Met een verwijzing van de huisarts wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar.