Waarom bedriegen mensen elkaar als ze in een relatie zitten? Een grote verscheidenheid aan factoren kan hiervoor zorgen. Er is veel onderzoek naar gedaan en eigenlijk zijn er acht belangrijke redenen: woede, laag zelfbeeld, gebrek aan liefde, weinig toewijding, behoefte aan afwisseling, verwaarlozing, seksueel verlangen en ‘omstandigheden.’ Het is belangrijk om te weten dat deze redenen zich voordoen bij de vreemdgaande persoon en niet de verantwoordelijkheid is van de ‘verraden’ partner. In dit artikel kijken we naar deze redenen en wat de drijfveren zijn. Gelukkig zijn er ook oplossingen, zoals het bezoeken van een relatietherapeut. Van relatietherapie Wageningen tot in Friesland en Limburg, dergelijke therapeuten vind je tegenwoordig overal.
Meer dan 40% van de gehuwde paren heeft te maken met ontrouw. Frustratie in het huwelijk is een veel voorkomende trigger; de cheater kan verschillende pogingen doen om problemen op te lossen zonder resultaat. Misschien twijfelden ze over trouwen, was iemand onzeker over zijn/ haar lichaam en gewicht of waren ze jaloers op de aandacht die aan een nieuwe baby werd gegeven en had geen van beide partners de vaardigheden om deze gevoelens over te brengen.
Misschien heeft de partner die vreemdgaat bagage uit zijn kindertijd, denk hierbij aan zaken als verwaarlozing, misbruik of een ouder die vreemdging. Dergelijke ervaringen kunnen hun vermogen om een toegewijde relatie te onderhouden belemmeren. Minder vaak hecht de bedrieger geen waarde aan monogamie, mist hij of zij empathie of geeft die persoon gewoon niet om de gevolgen.
De bedrieger is verantwoordelijk voor bedrog
We zullen een aantal risicofactoren en oorzaken van vreemdgaan onder de loep nemen, maar het is belangrijk om er vooraf op te wijzen dat een partner er niet voor zorgt dat zijn of haar partner vreemdgaat. Of het nu een noodkreet was, een exit-strategie of een middel om wraak te nemen nadat ze zelf bedrogen werden, alleen de bedrieger is verantwoordelijk voor bedrog.
Hoe motivaties per geslacht verschillen
Mannen hebben meer kans op affaires dan vrouwen en zijn vaker op zoek naar meer seks of aandacht. Mannen drukken hun liefde op een meer fysieke manier uit, ze hebben vaak niet de perfecte “gevoelswoorden” voor hun vrouw. Dus seks wordt een belangrijk pad naar verbinding en intimiteit.
Als mannen niet seksueel tevreden zijn (bijvoorbeeld als hun partner vaak seks afwijst), nemen ze die afwijzing ter harte en kan dit zich gemakkelijk vertalen in een gevoel van ‘onbemind’ zijn. Sterker nog, mannen gaan eerder dan vrouwen om deze reden vreemd.
Wanneer vrouwen vreemd gaan, proberen ze vaak een emotionele leegte op te vullen. Vrouwen klagen vaak over de ‘ontkoppeling’ met hun partner en over de wens om begeerd en gekoesterd te worden. Vrouwen voelen zich eerder niet gewaardeerd of genegeerd en zoeken de emotionele intimiteit van een buitenechtelijke relatie.
Een affaire is vaker een “overgangs partner” voor de vrouw en een manier om de relatie te beëindigen. Ze is serieus op zoek om haar huwelijk te beëindigen en deze andere persoon helpt haar daarbij.
Dat wil niet zeggen dat seksuele bevrediging geen primaire drijfveer is voor zaken voor zowel mannen als vrouwen. Evenzo kan verveling in de huwelijksrelatie ertoe leiden dat zowel mannen als vrouwen vreemd gaan.
Risicofactoren binnen een relatie
Problemen in de huwelijksrelatie kunnen ook een risicofactor zijn voor vreemdgaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
– Huiselijk geweld en emotionele mishandeling
– Emotionele en/of fysieke ontkoppeling
– Financiële druk
– Gebrek aan communicatie
– Gebrek aan respect
– Lage compatibiliteit (mensen die om de verkeerde redenen zijn getrouwd)
De ene partner is misschien niet in staat om aan de behoeften van zijn partner te voldoen, maar veel te vaak worden die behoeften niet uitgesproken. Echtelijke partners zijn geen gedachtenlezers!