Overig

Waar moet je op letten als je kind op bijles gaat?

bijles amsterdam

Ondanks dat je vaak droomt over dingen die je na de lockdown graag zou willen doen, is het ook belangrijk om in het nu te leven en aan belangrijke zaken zoals het onderwijs van je kind te denken. De achterstanden die kinderen op school hebben door de corona crisis blijft maar oplopen. Uit elk onderzoek blijkt dat dit op alle niveaus zo is en dat het jaren kan duren voordat dit weer is ingelopen. Deze week maakte het kabinet bekend veel geld vrij te maken om dit in te lopen, door bijvoorbeeld mee te helpen bijles aan te bieden. Hierdoor kunnen kinderen bijvoorbeeld in de zomer vakantie een inhaalslag maken. Het kabinet heeft aangegeven mee te gaan kijken hoe dit in te richten, omdat er nu al een tekort lijkt te zijn op leraren hiervoor. Zo wordt er op internet bijvoorbeeld veel gezocht op de term ‚bijles Amsterdam.’ Om te zorgen dat iedereen die bijles wil, dat ook kan krijgen is er nu dus geld vrijgemaakt om daar mensen voor in te kunnen huren, zonder ouders op kosten te jagen.

Bijlessen moeten goed verlopen om van toegevoegde waarde te kunnen zijn

Een goede bijles kan veel verschil maken en hierdoor kan de ontstane leerachterstand door Corona bij jouw kind worden ingehaald. Maar de bijlessen moeten wel goed verlopen om van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Hierbij is een goede voorbereiding het halve werk. Bespreek bijvoorbeeld samen met je kind wat jullie verwachten van de bijles. Denk hierbij aan de frequentie en de duur van de bijles, de onderwerpen die aan bod moeten komen en welke doelen jullie willen behalen. Misschien wil jouw kind maar een uur per week bijles, terwijl jij aan drie uur zat te denken. Het is belangrijk dat jullie samen op één lijn zitten, doe je dit niet dan kunnen die bijlessen een echte nachtmerrie zijn. Vooral ook omdat kinderen een bijles als iets extra’s zien.

Maak de verwachtingen duidelijk voor kind en docent

Wanneer er een discussiepunt is waar jullie samen echt niet uit komen, kun je altijd advies vragen tijdens de telefonische kennismaking met de bijlesdocent die jij hebt gevonden. Door de verwachtingen van de bijles duidelijk te delen met de docent, zal de bijles voor iedereen zo prettig mogelijk verlopen. De bijlesdocent kan er zo voor zorgen dat er tijdens de bijles tegemoet gekomen kan worden aan jullie verwachtingen. Zorg er dan ook voor dat de docent op de hoogte is van de situatie, zodat de bijlessen goed zullen verlopen.

Neem de tijd voor een goede kennismaking

Tijdens de eerste bijles wil je misschien wel direct de boeken induiken, maar laat jouw kind en de bijlesdocent eerst even rustig kennismaken met elkaar. Uiteindelijk zullen ze best veel tijd met elkaar doorbrengen, waardoor het belangrijk is dat er een klik is. Neem dus zeker de tijd om elkaar te leren kennen. Voor jou is het waarschijnlijk ook fijn om te weten wie jouw kind bijles gaat geven.

Maak afspraken over wat er behandeld moet worden, en hoe

De bijlesdocent zal bepaalde dingen nodig hebben voor de bijles. Indien je bijvoorbeeld wil dat er geoefend wordt met het schoolwerk van de eigen school, in plaats van het oefenmateriaal dat de docent verschaft, zorg er dan voor dat dat klaarligt. Maar bijvoorbeeld ook rapporten en oude toetsen kunnen goed van pas komen. Zorg er dus voor dat je dit bij elkaar hebt gezocht voordat de bijles begint, anders verlies je alleen maar kostbare tijd.