Als je eens voor jezelf een nagaat hoeveel stappen je per dag zet dan weet je al snel hoeveel je voeten elke dag te verduren krijgen. En dan zijn het nog niet de stappen alleen. Nee, je voeten dragen de hele dag je volledige lichaamsgewicht en ook dit mag niet onderschat worden. Het hoeft niet gezegd te worden dat iedere klacht, iedere vorm van pijn of ieder ongemak voor vervelende gevolgen zorgt. Een professionele podotherapeut helpt je hier graag mee verder en dit zowel curatief als preventief. We vroegen de podotherapeut Zaanstad naar uitleg hiervan.
Wat is podotherapie?
“Als je kijkt naar de term podotherapie ziet u daar het woord podos in wat letterlijk vertaald voet betekent. Podotherapie is dus voettherapie. Het is een in Nederland wettelijk beschermde titel voor een paramedisch beroep. In essentie behandelt een podotherapeut alle klachten die hun oorzaak vinden in een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon”, aldus de podotherapeut Zaanstad.
Voor welke klachten is podotherapie geschikt?
Hij vervolgt: “De verscheidenheid aan klachten die je als podotherapeut behandelt, is uitgebreid. Je kunt hierbij denken aan een afwijkende stand van de voeten, aan een afwijking ter hoogte van tenen en nagels of aan klachten die het gevolg zijn van overbelasting. Echter, ook klachten ter hoogte van de onderrug, heup, knieën, enkels en lies vallen onder het werkdomein van de podotherapie. In veel gevallen zijn dat namelijk ook klachten die voortkomen uit een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon.
Wat zijn de behandelingen?
“Net als de klachten op zich erg uiteenlopend zijn, zijn ook de mogelijke behandelingen dat. Afhankelijk van de aard en de intensiteit van de klachten zal een specifieke behandeling worden opgestart”, geeft de podotherapeut Zaanstad aan.
Medical taping
“Medical taping is een veelgebruikte behandelvorm binnen de podotherapie. Met behulp van elastische tape worden de spieren zodanig ondersteund dat de klachten verminderen. De tape biedt ondersteuning bij de lichaamseigen genezingsprocessen”.
Zooltherapie
“Als je weet dat een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon de oorzaak zijn van veel klachten en ongemakken, dan weet jeu ook dat het corrigeren daarvan het grootste deel van de oplossing biedt. Door middel van podotherapeutische steunzolen kan die afwijking gecorrigeerd worden en verminderen bijgevolg de klachten”, legt de therapeut uit.
Slippers en sandalen op maat
“Het belang van goede schoenen, slippers en sandalen kan en mag niet onderschat worden. Fits Footwear zijn sandalen en slippers die een podotherapeutische inlegzool bevatten. Het is namelijk zo dat veel mensen met klachten in hun dagelijkse schoenen wel gebruik maken van inlegzolen, maar dit niet doen als ze bijvoorbeeld in de vrije tijd losser schoeisel dragen”.
Strekoefeningen
“Strekoefeningen worden binnen de podotherapie vooral gebruikt voor sporters. De oefeningen zorgen ervoor dat spieren en pezen verlengd worden, wat de kans op blessures aanzienlijk vermindert”, is zijn tip.
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Als podotherapeut Zaanstand zal ik in de eerste plaats een duidelijk beeld moeten krijgen van de klachten. Hiervoor zal een gesprek over de klachten gehouden worden en zal eveneens een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Dat onderzoek is voornamelijk gericht op de voetstand en het looppatroon. Op basis van het gesprek en het onderzoek zal de podotherapeut vervolgens een geschikt behandelplan kunnen opstellen. Dit behandelplan zal in de meeste gevallen bestaan uit een combinatie van de hierboven aangehaalde behandelingen. Ook controle, evaluatie en eventuele bijsturing van het behandelplan vallen onder mij als podotherapeut Zaanstad.