Haar

Tips voor mooi haar

mooi haar

De zomer is in aantocht dus dat betekent weer veel naar buiten en het liefst met glanzend en gezond haar. In de donkere maanden is je haar waarschijnlijk best wel uitgevallen dus kan het wel een boost gebruiken. Een gezonde haardos geeft zelfvertrouwen. Gezond en glanzend haar is voor iedereen bereikbaar; of je nu lang of kort haar hebt. Dat gaat van je levensstijl, de vitamine Biotine en de verzorging van je haar. We geven je hieronder enkele tips. 

Hoe zorg ik zelf voor een gezonde haardos?

Het krijgen en houden van gezond haar is eenvoudiger dan je denkt. Met onze simpele tips geniet je zowel in de zomer- als in de wintermaanden van een mooi bos haar.

  • Je haren zijn gemaakt van het eiwit keratine, dat ook in je nagels zit. Je lichaam maakt het zelf aan, maar daarvoor heeft het wel goede voeding nodig. Keratine bestaat net als elk ander eiwit uit aminozuren. Een van de aminozuren die in keratine veel voorkomt is cysteïne. Zorg dus voor eiwitrijk en cysteïnerijk voedsel. Denk aan uien, knoflook, bladgroente, doperwten en avocado’s.
  • Voor gezond haar is een gezonde en goed doorbloede hoofdhuid nodig. Hoe vaak geef je jezelf een ontspannende hoofdmassage? Vraag je partner of doe het zelf en je merkt al snel hoe je ervan opknapt.
  • Haren hebben een natuurlijke beschermingslaag, die bestaat uit vettige substanties. Natuurlijk wil je je haren regelmatig wassen, maar doe het zeker niet elke dag of alleen met water zonder shampoo.
  • Geef je haren eens een goede onderhoudsbeurt. Een conditioner, of een haarmasker met natuurlijke producten als arganolie, kokosolie en shea butter, kan wonderen voor je haardos doen.
  • Vermijd warm of heet water. Heb je je haren gewassen, spoel dan het liefst na met koud of lauw water. Te warm water droogt je haren en je hoofdhuid uit en dat is nou net wat je niet wilt.
  • Föhnen of je haren stylen met een stijltang? Natuurlijk mag dat, maar doe het vooral niet te vaak, als je niet wilt dat je haren uitdrogen en broos worden.
  • Vermijd stress en gun jezelf rust. Heb je last van langdurige stress? Dan is het mogelijk dat de extra adrenaline die je produceert ervoor zorgt dat je haarwortels beschadigd raken. Breng je leven in balans en gun jezelf de noodzakelijke rustmomenten.

Dit zijn relatief simpele tips waarvoor je geen moeite hoeft te doen, maar wel snel een blijvend resultaat mee boekt.

De invloed van voeding en vitamines op je haren

Een van de belangrijkste vitamines voor gezonde haargroei is Vitamine B8, ook bekend als biotine. Biotine is een wateroplosbaar vitamine dat veel voorkomt in zuivelproducten, vis, granen, bananen en wortelen. In principe kun je met je dagelijkse voeding voldoende biotine binnen krijgen. Hou er wel rekening mee dat het koken van voeding of te lang bewaren ervoor zorgt dat het gehalte aan biotine afneemt. Biotine zorgt niet alleen voor sterk haar, maar ook voor een gezonde hoofdhuid en een gezond energieniveau. Wil je zeker weten dat je geen biotine tekort komt? Gebruik dan een van onze voedingssupplementen, verrijkt met biotine.