Voeding

Wat zijn superfoods? En waarom zijn superfoods zo gezond?

Superfoods; wat zijn ze en waarom zijn ze gezond?

Vanaf 2013 had iedere foodie het erover: superfoods. Ze waren ineens overal verkrijgbaar, niet alleen bij ‘speciale’ winkels, maar ook gewoon in de supermarkt, en werden in heel veel baksels en gerechten gebruikt. Maar wat zijn superfoods nu eigenlijk? En dat ze gezond zijn, dat is iets wat bekend is, maar waarom zijn superfoods zo gezond?

Wat zijn superfoods?

Laten we beginnen met de volgende vraag: wat zijn superfoods? Superfoods zijn voedingsmiddelen die een extra hoog gehalte aan voedingsstoffen bevatten, of aan andere stoffen. Denk hierbij aan vitamines of mineralen. Ook hebben sommige superfoods een hoog gehalte aan antioxidanten. Dit beantwoordt ook al gedeeltelijk de volgende vraag: waarom zijn superfoods zo gezond? Deze hoge gehaltes aan voedingsstoffen zorgen ervoor dat je een gezonder lichaam krijgt. De vitamines, mineralen en antioxidanten geven je lichaam een boost, maar helpen ook tegen bepaalde klachten. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat bijenpollen goed tegen hooikoorts helpen, maar er zijn ook superfoods die tegen slapeloosheid of een hoge bloeddruk helpen.

wat zijn superfoods

Wat maakt superfoods anders?

Een voedingssoort wordt pas een superfood, als het meer dan twaalf positieve voedingsstoffen voor je gezondheid heeft. Ook moeten de producten volledig vrij zijn van bijvoorbeeld hormonen en chemicaliën. De stoffen die in superfoods zitten zijn erg gezond en dus ook heel belangrijk voor ons lichaam, alleen ze zijn tegenwoordig nog maar weinig te vinden in de ‘gewone’ groente- of fruitsoorten.

Waarom zijn superfoods zo gezond?

Net is de vraag al even kort behandeld, maar waarom zijn superfoods zo gezond voor ons? De gezonde voedingsstoffen helpen je hele gezondheid eigenlijk verbeteren door de positieve voedingsstoffen die erin zitten. Ook zal je meer energie krijgen. De tekorten die in je normale voeding zitten, worden hersteld door de superfoods. Verder is het goed voor het zuiveren van je lichaam en je concentratievermogen. Superfoods zijn ideaal, ook voor een dieet. Omdat er zoveel voedingsstoffen in zitten, zal je je sneller verzadigd voelen, terwijl je minder hebt gegeten dan je anders wellicht zou doen, en gedurende de dag ook minder trek hebt in allerlei (misschien wel slechte) tussendoortjes. Daarnaast zijn de meeste superfoods ook nog eens gewoon heel erg lekker, waardoor het helemaal niet erg is om ze te eten!

Hoe kan ik superfoods lekker eten?

Wat bekende superfoods zijn bijvoorbeeld chia zaden, goji-, inca- en moerbeibessen, bijenpollen, lijn- en hennepzaad en tarwegras. De meeste superfoods zijn heel lekker om gewoon door de yoghurt heen te doen. Naast deze vrij simpele manier om de superfoods te eten, kan je er nog veel meer kanten mee op. Ze zijn bijvoorbeeld erg lekker om smoothies mee te maken, om in een taart/cake of wat voor baksel dan ook te stoppen, of in een (quinoa)salade. Gun je lichaam wel de tijd om te wennen aan de gezonde voedingsstoffen, maar je zal al heel snel verschil zien, maar vooral ook voelen!