Ben je constant vermoeid, ook na een lange nacht slapen? Niks zo vervelend als niet uitgerust wakker worden terwijl je voor je gevoel toch voldoende slaapt. Waarschijnlijk ligt de reden van je vermoeidheid ergens anders. Lees snel verder voor 7 reden waarom je na een lange nachtrust nog steeds kapot bent.
Na een drukke periode en een paar korte nachten wil je natuurlijk niks liever dan een gat in de dag slapen om even goed op te laden. Word je na ruim tien uur slaap nog vermoeider wakker dan je al was? Dat is nog eens thuiskomen van een koude kermis. Verrassend is het alleen niet, want je lichaam heeft meer nodig om te herstellen dan één slaapmarathon. Denk bijvoorbeeld aan deze 7 gewoontes die funest zijn voor je nachtrust.
1. Je krijgt te weinig daglicht mee
In de koude wintermaanden is het waarschijnlijk dat je in donker van huis gaat en in het donker weer thuis komt. Spendeer jij hele dagen in een afgesloten kantoor zonder daglicht? Dan is de kans groot dat jouw vermoeidheid te maken heeft met een te kort aan natuurlijk licht en vitamine D. Je vermoeidheid wordt ten slotte ook aangewakkerd door dag- en nachtlicht. Onze vroege voorouders gingen namelijk rusten en slapen in het donker en stonden op met het zonlicht. Zorg daarom dat je gedurende je dag altijd wat daglicht meepakt, bijvoorbeeld door een wandeling te maken tijdens je middagpauze. Zo ben je overdag energieker en reageert je lijf ’s avonds weer op het donker, wat resulteert in een betere nachtrust en een energiekere dag.
2. Je beweegt te weinig
Hoewel je van bewegen moe wordt en op de bank liggen heerlijk rustgevend kan voelen, werkt dit op de lange termijn juist andersom. Te veel zitten maakt je moe. Voorkom een leven waarin je altijd de auto pakt, om vervolgens de lift naar kantoor te nemen en de hele dag zittend je werk te doen waarna je in de avond uitgeteld op de bank ploft. Voor een gezonde geest moet je voldoende bewegen, minimaal een half uur per dag. Sporten is een goed idee, maar ook met vaker de trap nemen, wandelen, fietsen of een staand bureau kom je al een heel eind. Bewegen geeft mentaal een boost en een vermoeid lichaam zorgt voor een goede nachtrust. Tijd om van de bank af te komen dus!
3. Je drinkt te weinig water
Water is bijna goed voor alles en dit wonderlijke goedje komt ook nog eens (soort van) gratis uit te kraan. Zorg daarom dat je er dagelijks genoeg van drinkt voor een goede huid, mooie haren, gezond lichaam én een goede nachtrust. Door dehydratatie worden je spieren strammer, wat resulteert in vermoeidheid. Daarnaast moet een uitgedroogd lichaam harder werken voor automatische, maar essentiële, lichaamsfuncties als zuurstof en voedingsstoffen verdelen. Misschien denk je dat dehydratatie een wel héél overdreven doemscenario is, maar in werkelijkheid zorgt 1,5% te weinig water in je lichaam al voor dit effect. Houdt je daarom netjes aan de 1,5 tot 2 liter water per dag en je zult zien dat je een stuk energieker bent.
4. Je drinkt te veel alcohol
Over uitdroging gesproken: alcohol doet het goede werk wat je verricht door genoeg water te drinken weer te niet. Daarnaast slaap je na het drinken van alcohol ook nog eens minder diep. Hoewel het kan voelen alsof je als een blok in slaap valt, komt je lijf toch minder tot rust. Drink dus met mate als je vaak vermoeid bent, dit kan al een wereld van verschil maken.
5. Je doucht laat in de avond
Vind je het heerlijk om ’s avonds nog eens te douchen voor je gaat slapen en de dag van je af te spoelen? Deze gewoonte kun je maar beter links laten liggen. Je lichaamstemperatuur koelt ’s avonds namelijk langzaam af om je voor te bereiden op je schoonheidsslaapje. Een warme douche vlak voor het slapengaan doet dit natuurlijk proces dus helemaal teniet. Douch daarom liever in de ochtend om lekker fris wakker te worden.
6. Je hormonen zijn niet in balans
Soms is de oorzaak van je vermoeidheid niet zo makkelijk te zien. Het kan bijvoorbeeld komen omdat je hormonen in de war zijn. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat dit de oorzaak van jouw vermoeidheid is. Gezond eten en voldoende beweging kan helpen om je hormonen in balans te houden, maar soms heb je simpelweg een off-day en dat is ook oké.
7. Je slaapt te veel
Als je slaaptekort hebt en vermoeid bent is het verleidelijk om het in te halen met een lange nachtrust. Toch is dat niet zo’n slim plan, want ook van te veel slapen word je moe. Slaap kan je niet inhalen, want daarvan raakt je biologische klok alleen maar in de war. Het beste medicijn om uitgerust aan de dag te beginnen is dan ook ritme en regelmaat. Wat te veel slaap is, verschilt overigens per persoon en ligt tussen de zeven en negen uur.
Heb je veel last van vermoeidheid? Kijk dan eens naar je gehele leefpatronen. Een goede nachtrust begint namelijk bij de juiste gewoontes, gezonde voeding en voldoende beweging. Dan zul je merken dat je snel van die vermoeidheid af bent!