Fashion Overig

Kriebeltrui: 4 tips om hem weer zacht te maken

Als het buiten koud is, dan is een warme en zachte trui jouw beste vriend. Als hij tenminste niet kriebelt. En dat is helaas nogal eens het geval. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dat te verhelpen. Met deze vier tips kan je alsnog genieten van je warme trui zonder dat vervelende prikkelende en jeukende gevoel. Bye bye kriebeltrui, hallo zacht stofje!

1. Stop je kriebeltrui in de diepvriezer

Je denkt er wellicht niet aan, maar de diepvriezer is ideaal om van je kriebeltrui af te komen. Maak je trui een beetje nat en leg hem een nachtje in de diepvriezer, liefst in een plastic zak. Door de kou trekken de vezels samen waardoor je trui minder gaat kriebelen. ‘s Ochtends kan je je trui weer laten ontdooien. Doe dit wel rustig, anders kan je de vezels breken. Het resultaat? Een trui die weer heerlijk zacht aanvoelt!

2. Was je trui met een scheutje azijn

Dit is een tip uit grootmoeders tijd, maar wel heel doeltreffend: voeg een scheutje azijn toe in je wasverzachterbakje. En dan bedoelen we natuurlijk geen appelazijn, maar wel natuurazijn. De natuurazijn zorgt er namelijk voor dat harde en prikkelende pluisjes een stuk zachter worden. Let er ook altijd op dat je je trui binnenstebuiten in de was gooit om wrijving tijdens het wassen te verminderen. Was je trui op dertig graden en laat hem niet te hard zwieren. Meer moet je niet doen om je kriebeltrui weer zacht te maken. 

3. Maak je trui zacht met conditioner

Conditioner maakt niet alleen je haar heerlijk zacht, ook je trui wordt weer zo zacht als dons. Vul een emmer of kom met lauw water, voeg een paar eetlepels conditioner toe en meng het sopje goed. Dompel je trui er voorzichtig in en zorg dat de conditioner goed inwerkt. Haal je trui er vervolgens uit en laat hem drogen op het droogrek. Let op: knijp je trui niet uit want zo kan je hem beschadigen. 

4. Stop je trui niet in de droger

Een trui hang je het beste op het droogrek om te drogen. De trui neerleggen is zelfs nog beter, zo zal hij zijn vorm minder snel verliezen. Stop je trui zeker niet in de droger want wol is daar helemaal niet voor gemaakt. Sterker nog, de droger is namelijk dé plek waar die kriebelende en jeukende pluisjes ontstaan. De droger vermijden is dus de boodschap!

Zo, dit zijn vier tips om je kriebeltrui weer zacht te maken! Ga je een nieuwe wollen trui kopen? Kijk dan altijd naar de samenstelling op het label. In sommige winkels vind je truien die gemaakt zijn van wolmix. Dit is een combinatie van wol, synthetische stoffen en acryl. Hierdoor wordt de trui goedkoper, maar synthetische stoffen hebben niet dezelfde ademende en temperatuurregulerende eigenschappen als wol. Met als gevolg dat de trui kan gaan kriebelen. Koop daarom altijd een trui die voor minstens 30% van wol is gemaakt. De kans op een kriebeltrui is dan een stuk kleiner!