Overig

Is wijn gezond: 4 gezondheidsvoordelen van wijn

is wijn gezond

De afgelopen jaren zijn er steeds meer studies die de gezondheidseffecten van wijn aantonen. Hieruit blijkt dat er verrassende voordelen zitten aan het met mate drinken van een glas wijn. In dit artikel delen we een aantal interessante feiten over hoe wijn je gezondheid kan beïnvloeden en wat de 4 gezondheidsvoordelen zijn. Alcohol moet echter altijd met mate gedronken worden en bevat ook verschillende nadelen. 

  1. Rode wijn is goed voor de bloedsuikerspiegel

Uit onderzoek blijkt dat rode wijn een positief effect heeft op het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Zeker voor mensen die kampen met een hoge bloedsuikerspiegel kan zo nu en dan een glas rode wijn een voordeel bieden. Rode wijn mag natuurlijk nooit gezien worden als vervanging van medicijnen, maar kan wel gebruikt worden als suppletie. 

  1. Wijn bevat veel antioxidanten

Een van de schadelijke oorzaken van veel ziekten zijn vrije radicalen. Deze zijn te bestrijden met antioxidanten. In wijn zitten veel antioxidanten die een positief effect hebben op je gezondheid. Volgens verschillende onderzoeken vermindert het de kans op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Alhoewel vaak wordt gedacht dat de meeste antioxidanten te vinden zijn in rode wijn, is dit juist het geval voor witte wijn. Heb je dus nog een goede fles witte wijn in je wijn kast liggen? Dan kan zo nu en dan een glaasje witte wijn helemaal geen kwaad. 

  1. Rode wijn is goed voor je hart

Rode wijn kan verschillende voordelen hebben voor de gezondheid van je hart. Onderzoek toont aan dat het drinken van rode wijn het risico op hartaandoeningen vermindert. Daarnaast blijkt uit steeds meer onderzoeken dat voeding een rol speelt op je gezondheid. Naast wijn is het daarom goed om niet te veel zout in te nemen, groente en fruit te eten en minder vlees te eten. Matig daarnaast je alcoholgebruik en wissel een grote wijnkast om voor een kleine wijnkoelkast. Wanneer je minder bij de hand hebt, zul je merken ook minder te eten of te drinken. 

  1. Wijn heeft effect op je humeur

Het drinken van wijn kan ervoor zorgen dat je op de lange termijn een beter humeur hebt. Er is zelfs uit verschillende onderzoeken gebleken dat het de kans op depressie kan verkleinen. Hierbij is het echter van essentieel belang dat je met mate een glas wijn nuttigt, en niet een groot gebruiker bent. Dat laatste kan juist voor een averechts effect zorgen. 

Ben je ook zo’n liefhebber van een goed glas wijn? Dan is het goed om te lezen dat wijn verschillende voordelen voor je gezondheid meebrengt. Toch willen we je op het hart drukken dat je alcohol altijd met mate moet drinken. Te veel wijn, zorgt voor een negatief effect en is op de lange termijn niet goed voor je lichaam. Haal dus niet te veel in huis, en geniet af en toe van een lekker glas rode of witte wijn.