Beauty Haar

Is haarlak slecht voor je haar?

welke haarlak is niet slecht voor je haar

Haarlak is de perfecte manier om iedere haarstijl de hele dag te laten zetten. Voor veel vrouwen is het sprayen met haarlak dan ook een essentiële stap in hun haarroutine. Maar zoals je vast wel weet, bestaat haarlak uit een hoop chemische ingrediënten. Is haarlak dan ook slecht voor je haar? En als dat zo is, welke haarlak is niet slecht voor je haar? In dit artikel vertellen we jou of haarlak een beschadigend effect kan hebben op het haar.

Is haarlak slecht voor je haar?

Het is deel van de routine van vrijwel iedere vrouw: nadat je je haar gekruld, gestijld of geföhnd hebt, spray je er haarspray in. Hierdoor blijft het zo lang mogelijk zitten en kun je de hele dag genieten van een prachtige haarstijl. We weten echter ook allemaal dat haarspray bestaat uit een hoop chemische ingrediënten. Hoewel we ons best doen om ons haar zo goed mogelijk te verzorgen met haarolies en haarmaskers, sprayen we wel iedere dag chemische haarlak in onze lokken. Daarom is de volgende vraag belangrijk om te onderzoeken: is haarlak slecht voor je haar?

Het korte antwoord is al volgt: niet echt. De meeste haarlakken bestaan uit een polymeer, een oplosmiddel en een drijfgas. Het drijfgas zorgt ervoor dat het product de verpakking verlaat en verdampt daarna samen met het oplosmiddel, waarna het polymeer op het haar achterblijft. Hierdoor blijft je haarstijl zitten. Geen van deze ingrediënten zijn inherent slecht voor je haar. Maar er is wel een extra toevoeging die je graag wil vermijden.

Welke haarlak is niet slecht voor je haar?

Haarlak hoeft niet slecht te zijn voor je haar, maar er is wel een specifiek ingrediënt dat je wil vermijden: ethanol. Ethanol is een alcoholsoort die vaak wordt toegevoegd aan haarproducten, waaronder haarlak. De stof wordt vaak gebruikt als oplosmiddel. Helaas kan ethanol het haar uitdrogen en op de lange termijn zelfs beschadigen. Je zult dan zien dat je lokken hun glans verliezen. Ook kan het irriterend zijn voor de hoofdhuid. Het is daarom beter om voor een haarlak te kiezen die als oplosmiddel een andere alcoholsoort gebruikt, zoals stearyl, cetyl of cetearyl.

Wanneer je een haarlak hebt gevonden die geen van deze ingrediënten bevat, is het ook belangrijk dat je deze op de goede manier aanbrengt. Gebruik niet te veel, want op de lange termijn kan dat zorgen voor opbouw die lastiger uit het haar te krijgen is. Bovendien moet je goed uitkijken wanneer je je haren borstelt als je haarlak hebt gebruikt. Door haren te borstelen waar een laag van dit product op zit, beschadig je namelijk de haarschubben.

Al met al is het gebruik van haarlak dus zeker niet slecht voor je haar. Je moet alleen wel goed opletten welke ingrediënten de haarlak heeft die je koopt en zorgen dat je het product op de juiste manier gebruikt.