Haar

Ingegroeide haren voorkomen: 7 tips op een rij

ingegroeide haren voorkomen

Ingegroeide haren: de één lijkt er nooit last van te hebben en de ander ziet ze na vrijwel iedere scheerbeurt verschijnen. Behoor jij tot de laatste categorie? Dan weet je vast dat er niets vervelender is dan ingegroeide haren. Het voelt niet fijn en het ziet er ook niet mooi uit. Het liefste wil je er dan ook zo snel mogelijk vanaf. Met deze zeven tips kan je ingegroeide haren voorkomen!

1. Ingegroeide haren voorkomen: scheer altijd nat

Je herkent het waarschijnlijk wel: je hebt veel haast en je wil nog snel je benen scheren voordat je de deur uitgaat. Dan maar droog scheren, toch? Droog scheren doe je beter niet. Als je ingegroeide haren wil voorkomen is het belangrijk om altijd nat te scheren met water. Droge haren zijn namelijk veel stugger waardoor je ze niet makkelijk kan wegscheren. Het resultaat? Juist, ingegroeide haren.

2. Vermijd botte scheermesjes

Het is belangrijk om een scherp scheermesje te gebruiken. Botte scheermesjes gooi je beter weg. Wanneer je met een bot scheermes scheert, kunnen je haren hierdoor niet strak afbreken. Hierdoor blijven de haartjes met een dun uiteinde onder de huid waardoor ze minder makkelijk naar buiten kunnen groeien via de poriën. Ook wegwerpscheermesjes gebruik je beter niet vaker dan twee keer want deze worden snel bot. Bovendien is de kwaliteit van wegwerpscheermesjes toch minder dan de iets duurdere scheermesjes. Gebruik ook zeker geen scheermesjes van iemand anders want deze kunnen bacteriën bevatten. Ook deze schoonheidsproducten deel je liever niet.

3. Gebruik een scheermes met één mesje

En hé, nu we het toch over scheermesjes hebben. Gebruik altijd een scheermes met één mesje. Wanneer je een scheermes met meerdere mesjes gebruikt, breek je de haartjes op verschillende manieren af. Je scheert namelijk meerdere keren met deze drie- of vierdubbele mesjes over de huid. Hierdoor worden de haartjes niet mooi afgebroken en ontstaat er ingroei.

4. Scheer met de haargroei mee

Ook in de juiste richting scheren is belangrijk. Door tegen de haargroei in te scheren, heb je veel sneller kans op irritatie, ontstekingen en dus ook ingegroeide haren. Met de haren mee scheren zorgt dan niet voor het gladste resultaat, maar zo voorkom je wel ingroei.

5. Maak je huid zacht voor het scheren

Als je huid zacht is, gaan de haartjes veel soepeler mee en beschadigen ze minder snel. Maak daarom je huid zacht voor het scheren, bij voorkeur met doucheproducten op oliebasis. Op die manier is je huid ook meteen schoon. Als je je huid schoon houdt, zal je minder snel ontstekingen én dus ingegroeide haren hebben. Je kan ook een scheerschuim gebruiken om je huid zacht te maken voor het scheren. Je gebruikt best een scheerschuim voor de gevoelige huid om een droge huid te voorkomen.

6. Scrub je huid

Scrub altijd je huid voor het scheren. Als je regelmatig dode huidcellen verwijdert met een scrub, zal je minder snel last hebben van verstopte poriën die ervoor zorgen dat de haren moeilijker door de huidoppervlakte kunnen groeien. Hoe jonger de huidcellen, hoe gladder je huid zal zijn.

7. Scheer altijd ‘s avonds

Wanneer je ‘s nachts slaapt, worden je benen warm en zwellen ze een beetje op. Hierdoor zullen sommige haartjes verstopt raken. Als je dan ‘s ochtends je benen scheert, komen iets later de stoppels alweer terug. Om langer te genieten van een gladde huid is het dus een goed idee om altijd ‘s avonds te scheren. ‘s Avonds scheren heeft trouwens nog een leuk voordeel: het gevoel van je gladde benen tegen de dekens. Héérlijk! Lees hier nog meer beautytips voor het slapen gaan.