Tips

Ideeën om toch samen Kerst te kunnen vieren

kerst vieren

Kerst is in 2020 natuurlijk best wel een dingetje, zeker nu de lockdown in is gegaan. Gezellig met de hele familie samenkomen om kerst te vieren is er dit jaar niet bij. We mogen drie volwassenen thuis ontvangen, maar misschien wil je dat risico met oudere familieleden wel helemaal niet lopen. Natuurlijk wil je hen ook weer niet het gevoel geven dat je tijdens die dagen niet aan hen denkt. Ook cadeaus kopen is dit jaar wat moeilijker nu alle niet-essentiële winkels dicht zijn, waardoor je dus bijvoorbeeld niet even bij  de juwelier in Nijmegen binnen kunt lopen of in de stad op zoek kunt gaan naar de dames trends van winter 2020-2021. Met onderstaande tips kun je nog steeds kerst met je dierbaren vieren, zonder dat je de Corona maatregelen negeert.

Maak een Derde Kerstdag en laat je familie verspreid langskomen

Een geluk dat we dit jaar met kerst hebben is het feit dat dat gunstig valt. Eerste en Tweede Kerstdag vallen dit jaar namelijk op een vrijdag en een zaterdag. Dan is het natuurlijk makkelijk om daar de zondag, als Derde Kerstdag, bij te betrekken. Als je kerstavond ook nog inplant, heb je dus vier momenten waarop je familie kunt uitnodigen in kleinere groepjes. Zal dit hetzelfde zijn? Tuurlijk niet. Maar zo’n intieme kerst brengt misschien toch een eigen charme met zich mee.

Stuur de cadeaus op

Geniet je met jouw familie ieder jaar van een prachtige kerstboom, en vooral van de cadeaus daaronder? Voor je eigen gezin, of huisgenoten, kan dit gewoon doorgaan zoals altijd, maar cadeautjes aan de rest van de familie geven is wat moeilijker. Die kun je echter prima opsturen dit jaar. Verpak het extra feestelijk, bevestig een naamkaartje eraan en vergeet het vooral niet op tijd op te sturen: de postdiensten hebben het extreem druk dit jaar. (Video)bel elkaar tijdens het uitpakmoment voor extra gezelligheid en toch een moment van ‚samenkomen’ te hebben.

Introduceer een Scandinavische traditie

Een variatie op bovenstaande is wichtelen: een Scandinavische traditie gebaseerd op het Wichtelmannetje. Dit is een kabouter die in de donkere weken voor kerst mensen steeds opnieuw verrast, met leuke cadeaus, berichtjes of andere attente verrassingen. Dit kun jij ook, en je kunt er ook nog eens meteen mee beginnen. Trek lootjes met je familie, kies het aantal verrassingsmomenten, bepaal het geldbedrag wat iedereen per persoon mag uitgeven en geef een nieuwe twist aan kerstcadeaus. De kracht van deze traditie zit hem in originaliteit en kleine, maar waardevolle verrassingen: een prachtige manier om dit rare jaar mee af te sluiten.

‚Samen’ koken

Een alternatief op afstand: kook ‘met elkaar’ door de laptop op het aanrecht te zetten en klets gezellig met elkaar, terwijl je het feestmaal voorbereidt. Dit werkt ook goed tijdens het opzetten van de kerstboom: kun je ook eens meegenieten van het gescheld van je familieleden als dit niet helemaal lekker gaat. Een variatie op dit plan kan zijn om met meerdere huishoudens tegelijkertijd dezelfde kerstfilm op te zetten en regelen dat iedereen dezelfde snacks in huis heeft. Zo geniet je van hetzelfde sfeertje, maar blijft het honderd procent corona proof.

Buiten zijn is het veiligst

Kerst vieren kan natuurlijk ook gewoon buiten, waar het risico op besmetting lager is. Laat de gezamenlijke maaltijd links liggen en kies dit jaar voor een paar wandelingen in de buitenlucht. Een mooi stuk bos, een heidevlakte, het park of dat ene mooie polderweggetje in de buurt is het enige dat je nodig hebt. Dit is weliswaar (op het moment van schrijven) slechts toegestaan in groepjes van vier, maar beter iets dan niets.