Overig

Houdbaarheid Wijn; Gaat Wijn Voor Altijd Mee?

houdbaarheid wijn

Gaat Wijn voor altijd mee? Lees deze tips!

Wijn is een van de oudste dranken ter wereld, en het is nog steeds populair. Wijn houdbaarheid is een punt van bezorgdheid voor veel mensen, maar je kunt uitstekend voorbereid zijn op deze drank. Hoe lang gaat wijn mee? Welke temperatuur is ideaal? We helpen je graag om jouw wijn zo lang mogelijk te laten leven.

Houdbaarheid wijn; gaat wijn voor altijd mee?

Iedereen die wel eens een fles wijn koopt weet dat het niet alleen over smaak gaat. Het gaat ook om het uiterlijk, welke wijn, en de houdbaarheid van de wijn. Daarom is er een speciale term voor: ‘shelf life of wine’

Hoe lang is jouw wijn houdbaar; wat is het maximale aantal dagen dat je je fles nog kunt bewaren? We zetten in dit artikel uiteen waarom je zo’n kennis nodig hebt en wat je er mee kunt doen en als je er na dit artikel er nog steeds helemaal uitkomt kan je de experts van de wijnkoelkast contacteren!

Wat bepaalt de houdbare tijd van mijn fles?

De verpakking van een fles maakt deel uit van haar levenscyclus: haal je hem uit zijn beschermende buis en plaats je hem op tafel, dan begint hij pas te leven! Allerlei factoren spelen hierbij een rol, waarbij luchtvochtigheid en temperatuur de belangrijkste zijn. Deze twee parameters worden bovendien door elkaar gehaald in ‘het verloop’: samenhangend met elkaar veranderen ze doorheen de tijd. 

Zoek een goede plek op voor je wijn

Houdbaarheid heeft te maken met de omstandigheden waarin een wijn bewaard wordt. Hoe zorg je dat je wijn niet gaat aflaten? Moet je ermee omgaan alsof het een kostbare diamant is? Of moet je gewoon goed opletten en goed voorzichtig zijn met de temperatuur van de kast?

In ieder geval is het belangrijk om een goede plek te vinden voor wijnen: eentje die constant aan 21 graden blijft, maar ook eentje waar ze in sommige periodes wat koeler of warmer kan worden. Wanneer dit namelijk gebeurt, kunnen ze veelal weinig tot geheel onbeschadigd overleven. Daarnaast is het van groot belang dat je nooit iets te warm of te koud laat staan; hoe hoger de temperatuur des te sneller vervalt jouw wijn.

Welke temperatuur is ideaal voor je wijn?

Houdbaarheid heeft te maken met de temperatuur, de hoeveelheid licht, de hoeveelheid trillingen en de hoeveelheid beweging.

Traditioneel wordt wijn in een koeltas geserveerd. Deze zorgt voor een constante temperatuur van 10 tot 12 graden Celsius. Bij een hogere temperatuur kunnen wijnen sterk verliezen in aromatische kwaliteit en smaakversterkende stoffen zoals tannine. Wijnen die warm blijven staan of wekenlang in de koeling liggen verliezen na verloop van tijd hun aroma’s en smaakstoffen.

Conclusie

Dit is waarom je nooit moet denken dat je wijn bederft. Als je hem goed bewaart en niet te vaak opent, dan is je wijn in orde. En de volgende keer dat iemand vraagt of hij een slokje van je fles mag? Zeg gewoon ja!