Sport

Hoe verzorg ik mijn haar in de herfst?

haar in de herfst

Het is volop herfst en dat merk je wellicht ook aan je haar. In de herfst is het buiten koud terwijl de verwarming binnen op volle toeren draait. Hierdoor kan je meer last hebben van droog, pluizig, breekbaar en statisch haar. In de herfst kan je haar dus wel een oppepper gebruiken. Wij geven je vijf tips om je haar weer in topconditie te brengen én te houden!

1. Zet de verwarming iets lager

In de herfst kan het al erg koud zijn. Als je een echte koukleum bent, is het eerste wat je doet als je thuiskomt de verwarming opzetten. Maar wist je dat door de verwarming de lucht in huis droog wordt en dat leidt tot droog en statisch haar? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de verwarming volledig uit moet zetten en kou moet lijden. Probeer de verwarming wel zo min mogelijk aan te zetten, zeker als je niet thuis bent of reeds in bed ligt. Heb je het een beetje fris? Loop niet meteen naar de thermostaat, maar trek liever een warm huispak of pyjama aan en kruip onder een warm dekentje op de bank. 

2. Kies de juiste haarborstel

Heb je veel last van statisch haar en vliegt jouw haar alle kanten op tijdens het borstelen? Dan kan het een goed idee zijn om eens van haarborstel te wisselen. Tegenwoordig zijn er speciale anti-statische haarborstels verkrijgbaar. Verder is het ook belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Plastic borstels kan je beter vermijden, kies liever een borstel in hout.

3. Let op met hitte

Niets is heerlijker dan thuiskomen en onder een hete douche te springen. Alleen is je haar daar niet zo blij mee. Als je je haar gaat wassen, draai de kraan dan iets lauwer. Zo voorkom je dat je hoofdhuid uitdroogt. Je kan eventueel ook een douchemuts gebruiken als je dat prettig vindt. Wees ook voorzichtig met de hitte van styling tools zoals een stijltang. Deze kunnen je haar immers uitdrogen en beschadigen. Probeer het gebruik hiervan dan ook tot een minimum te beperken. Als je toch hitte wil gebruiken, vergeet dan niet om een heat protection spray in je haar aan te brengen. 

haar in de herfst

4. Was je haar minder vaak

Je haar wordt vaak sneller vet in de herfst. Omdat je haar vaak wat droger is tijdens de koude maanden, probeert je haar die uitdroging tegen te gaan door meer huidolie aan te maken. Dit resulteert vervolgens in vet haar. Het is dan een heel normale reactie om je haar vaker te wassen, maar toch doe je dit beter niet. Door je haar veel te wassen droog je je haar en hoofdhuid uit. Bovendien zorg je er zo ook voor dat je huid de droogte verder wil tegengaan door nog meer olie aan te maken. Je leest het: een straatje zonder eind. Eén tot twee keer per week je haar wassen is voldoende.

5. Verzorg je haar extra goed

In de herfst kan het geen kwaad om je droge haar eens extra te verwennen. Gebruik niet alleen een vochtinbrengende shampoo, maar geef je haar extra hydratatie met een conditioner en haarmasker. Spoel de producten daarna uit met koud water. Zo sluit je de haarschubben om het vocht in het haar te houden en het haar extra te laten glanzen. Dep na het wassen je haar droog in plaats van te wrijven, zo beschadig je je haar minder. Laat je haar vervolgens drogen aan de lucht en laat de föhn even achterwege. Ga liever niet met nat haar naar buiten want de koude temperaturen kunnen je haar nog meer beschadigen. 

haar verzorgen in de herfst