Voeding

Zijn groene smoothies goed voor je?

Groene smoothies lekker en gezond?

De groene smoothies zijn helemaal hot tegenwoordig. Maar zijn deze wel helemaal gezond? Een groene smoothie is in ieder geval heilzaam, wanneer je deze zelf maakt met verse groentes en fruit. Smoothies zijn ook kant en klaar te koop. Deze bevatten over het algemeen meer suiker dan dat je groene smoothies zelf maakt. De smoothie die je in flesjes kunt kopen bevatten veel suikers en een klein beetje fruit. Dat is wat anders dan de smoothie die je zelf op simpele wijze kunt bereiden. Een groene smoothie bevat altijd veel groene groente zoals bijvoorbeeld spinazie.

Kauwen

Veel mensen denken dat ze hun eten móeten kauwen. Gekauwd eten is natuurlijk gezonder dan dat je het heel gaat doorslikken. Een blender zorgt er, net als het kauwen met je tanden voor, dat voedsel wordt fijngemalen. Dus of je het eten nu kauwt of dat je het in een blender fijnmaalt, maakt geen verschil. De conclusie is dus eigenlijk dat een groene smoothie gezond is mits je deze zelf bereid. Een smoothie uit een flesje zitten teveel suikers in wat overgewicht in de hand werkt. Zelfgemaakte gezonde groene smoothies bevatten al ongeveer 300 gram groene bladgroente plus fruit. Je zit dan direct aan de hoeveelheid groente die per dag wordt aangeraden.

Verzadiging

Gezonde groene smoothies worden met de 300 gram groente en fruit plus een glas water in de blender gedeponeerd. Zo’n groene smoothie geeft een verzadigd gevoel, waar je een hele ochtend genoeg aanhebt. Een smoothie helpt je dus om je gewicht op peil te houden en/of af te vallen. Blender je bijvoorbeeld spinazie met blauwe bessen en een banaan dan heb je een glas groene smoothie van 120 calorieën. De koolhydraten zijn met 21 gram voldoende om je de hele ochtend energie te geven. De 4,7 gram vezels zijn prima voor je darmstelsel. Zo’n groene smoothie geeft je lichaam een boost aan het begin van de dag.

Groene smoothies zelf maken

Groene smoothies zorgen ervoor dat je gezondheid en gewicht op peil blijven.
spinazie is een ingrediënt wat je veel tegenkomt in deze smoothies. Wat te denken om een groene smoothie te bereiden met boerenkool? Boerenkool bevat veel vitamines A, K en C. Verschillende B vitamines, calcium, magnesium en ijzer. Kortom, een geweldige groente zoals de Amerikanen zeggen. Zij hebben de boerenkool inmiddels ontdekt en nummer 1 gezet op het lijstje superfoods.
Een smakelijke groene smoothies met boerenkool kan zijn:

  • 1 stronk boerenkool en 1 peer
  • sap van 1 citroen
  • 1 kleine banaan en 1 sinaasappel
  • verse munt en 100 ml water

Doe dit allemaal in de blender en geniet van deze gezonde groene smoothie.