Beauty

Gebruik je antibiotica? Ga dan even niet naar de zonnebank!

antibiotica en zonnebank

Heb je een bacteriële infectie opgelopen? Dan kan het zijn dat de huisarts je een antibioticum voorschrijft om daar weer vanaf te komen. Ben je een verstandig medicijngebruiker, dan lees je uiteraard de bijsluiter goed door om te weten te komen waar je voor moet oppassen wanneer je het antibioticum in kwestie gebruikt. Maar veel van die bijsluiters zeggen wel wat over blootstelling aan zonlicht tijdens je antibioticakuur, maar niet over het gebruik van de zonnebank. Dit terwijl het van groot belang is dat je ook de zonnebank mijdt als je antibiotica gebruikt. Bij sommige middelen kan namelijk de chemische samenstelling van de stof veranderen wanneer deze in aanraking komt met uv-licht. Het gevolg is dan dat je lichaam erg heftig kan reageren op dat uv-licht. Je huid kan erdoor verbranden, en je kunt uitslag, blaren, pigmentvlekken of huidirritaties oplopen.

Verlaagde weerstand door antibiotica

Zoals gezegd wordt antibiotica voorgeschreven bij bacteriële infecties. Het doodt dan de slechte bacteriën. Helaas kan het echter ook de goede bacteriën doden. Het gevolg daarvan is dat je weerstand verlaagd wordt en invloeden van buitenaf tijdelijk gevaarlijker worden. Ook je huid kan minder weerbaar worden hierdoor. Omdat zonlicht sowieso al vrij heftig is voor de huid, kan je lichaam heftig reageren op uv-licht van zowel de zon als de zonnebank wanneer je bepaalde antibiotica gebruikt. Dit geldt voor de antibioticagroep demeclocycline, die voorgeschreven worden bij bronchitis, acne of de ziekte van Lyme. Ook bij gebruik van doxycycline (bij infecties van de huid, darmen of geslachtsorganen, of bij de ziekte van Lyme, Q-koorts en malaria) is het oppassen geblazen. Ook voor tetracycline (bij huidinfecties, luchtweginfecties, blaasontsteking, een ontstoken plasbuis, de huidziekte rosacea en de oogziekte trachoom) geldt hetzelfde. Wees dus voorzichtig!

Speciale aandacht bij psoriasis en acne

Dat zonlicht een effect heeft op de huid, is algemeen bekend. We weten immers allemaal dat we kunnen verbranden als we te lang onbeschermd blootgesteld zijn aan zonlicht. Heb je een gevoelige of reeds aangetaste huid, dan doe je er ook verstandig aan om deze niet onnodig bloot te stellen aan uv-licht en dus zeker ook niet aan de zonnebank. Toch zijn er ook huidaandoeningen waarbij het gebruik van de zonnebank juist wél aangeraden wordt. Dit kan het geval zijn bij psoriasis of aanhoudende acne. Juist mensen die dit advies hebben gekregen, moeten er ook bewust van gemaakt worden dat ze dit tijdelijk moeten laten wanneer ze een antibioticakuur voorgeschreven krijgen.

zonnebank en antibiotica

Wel veilig bij Amoxicilline

Geldt deze waarschuwing dan voor alle antibiotica? Nee. Zo is het veel gebruikte antibioticum Amoxicilline niet gevoelig voor uv-licht. Amoxicilline is een antibioticum dat artsen voorschrijven bij maag- of darmzweren, urineweginfecties, longinfecties en luchtweginfecties. Daarnaast wordt het ook voorgeschreven bij de ziekte van Lyme. Ben je zonnebankliefhebber en krijg je Amoxicilline voorgeschreven, dan kun je op recept Amoxicilline aanschaffen en gebruiken in combinatie met gebruik van een zonnebank.

Het is dus verstandig om een bezoekje aan de zonnebank niet te licht te nemen. Het is een flinke aanslag op je huid, en die kun je niet hebben als je weerstand verzwakt is.