Haar

Fabel of fictie: je haren wassen is slecht voor je

haren-wassen-zonder-shampoo

Voor veel mensen behoort het tot het dagelijks ritueel, je haren wassen. Misschien is jou wel verteld dat het vettig wordt als je het te lang niet wast. Of wellicht heb je dit zelf ervaren. Elke dag je haar wassen, is dat nu wel zo goed? En vraag je je wel eens het volgende af: is je haar wassen slecht en wat gebeurt er als je je haar een jaar langt niet wast?

Het zit ‘m in de shoot. Ik vind de fee van 200,- vaak toch te laag voor het gebruik en de afstand, vandaar dat ik die meestal skip. Tenzij ze in de buurt zijn en/of leuk lijken.

Geschiedenis van shampoo

Sinds 1927 is shampoo op de markt, na een grootschalige introductie in Duitsland. Haren wassen zonder shampoo, voor de introductie van shampoo was hier al sprake van. Mensen spoelden hun haar uit met wat warm water en daarnaast masseerden ze hun hoofdhuid een beetje. De vraag is of shampoo echt een goed product is of dat het nutteloze uitvinding is. Want waarom moet je je haren wassen als dat vroeger ook niet gebeurde?

Waarom moet je je haren wassen?

Een van de redenen dat we onze haren wassen is omdat het er vies uit ziet als we ons haar niet wassen. Ondanks dat het wassen van de haren ervoor zorgt dat de talg laag verdwijnt, is het ook belangrijk voor een gezonde hoofdhuid. Door jouw haren met shampoo te wassen verwijder je namelijk een product-ophoping, waarmee je een huidontsteking kan voorkomen.

Haar niet wassen

Ten eerste is het handig om te weten waarom haren vet worden. Dit wordt veroorzaakt op de talgkliertjes die op de hoofdhuid zitten. Deze klieren vormen talg, wat een soort vetlaag is, om je hoofdhuid te beschermen. Talg is dus heel nuttig, ondanks dat het ons haar vet kan maken. Het wordt veelal verspreid met handen, borstels en föhns. Een tijd je haar niet wassen, zorgt ervoor dat de talg laag intact blijft.

Is je haar wassen slecht?

Doordat jouw hoofdhuid een eigen systeem heeft om haren gezond te houden, lijkt het haast overbodig om het nog te wassen. Je vraagt je dan misschien ook af: is je haar wassen slecht? Door het gebruik van shampoo was je als het ware de talg weg. Dit terwijl je juist talg nodig hebt om de hoofdhuid gezond te houden. Als gevolg hiervan wordt er een signaal aan de talgklieren afgegeven om juist meer talg aan te maken. Er wordt veel te veel geproduceerd en als gevolg daarvan wordt je haar steeds sneller vet. Én jouw huid wordt gevoeliger.

Hoe vaak per week moet je je haar wassen?

Het is tevens afhankelijk van jouw huidsoort hoe snel en hoeveel talg je produceert. Het beste is om uit te testen hoe vaak haar wassen het beste is voor jou. Een tijdje geen shampoo gebruiken is het proberen waard, maar er is ook niks mis met jouw haren twee keer in de week te wassen. Er zijn verschillende factoren waardoor jouw haar vet wordt. Veel zweten, ongezond eten en met ongewassen handen aan je haar zitten zijn oorzaken waardoor je haar snel vet kan worden. Ook zijn er oorzaken waar je niet veel aan kan veranderen, zoals haartype, erfelijkheid en weersomstandigheden. Hoe vaak haar wassen is dan ook afhankelijk van al deze factoren en verschilt per persoon.

Zes weken

De hoofdhuid went aan het gebruik van shampoo. Als er op een gegeven moment een grote hoeveelheid talg aangemaakt wordt, verandert dit niet zomaar als je stopt met het wassen van je haren. Na ongeveer zes weken went jouw hoofdhuid eraan en stopt de productie van overtollig vet. Tot die tijd heb je hoogst waarschijnlijk heel vet haar.

Wat als je je haar een maand niet wast?

Een maand je haar niet wassen, er zijn verschillende mensen die dit hebben uitgetest. Echter zal de uitkomst per persoon kunnen verschillen, aangezien iedereen een ander type hoofdhuid en haar heeft. Zoals eerder genoemd kost het vaak ongeveer zes weken voor jouw hoofdhuid om te wennen aan de nieuwe situatie. Om antwoord te geven op de vraag: wat als je je haar een maand niet wast? In deze periode zal jouw haar juist vetter zijn dan ervoor. Om een goed resultaat te behalen kan je dit het beste langer volhouden.

Lees ook: Tips voor mooi haar

Wat gebeurt er als je je haar een jaar langt niet wast?

Stoppen met haar wassen is een proces en na een maand kan je nog niet echt zeggen of dit voor jou werkt, aangezien het tijd kost voor jouw hoofdhuid om te wennen. Als het jou lukt om het een jaar lang vol te houden heb je een goed beeld van wat het met jouw haren doet. Blijvend je haren wassen zonder shampoo of shampoo een of twee keer in de week gebruiken, doe wat voor jou goed werkt.

Haren wassen zonder shampoo

Volgens de no-poo methode is het niet nodig om je haar te wassen met shampoo, alleen wassen met water is genoeg om je haren te reinigen. Deze methode is zowel goed voor je hoofdhuid, je haar en het milieu. Het kost wel wat tijd om het gebruik van shampoo af te bouwen. Bouw het shampoogebruik rustig af in een paar maanden tijd. Ga van dagelijks wassen naar een of twee keer in de week. Na deze periode kan je jouw haren wassen zonder shampoo.

Hoe vaak haar wassen?

De vraag blijft natuurlijk: wel of niet haren wassen? Dit is een persoonlijke keus en ook als je er voor kiest shampoo te blijven gebruiken kan je dit afbouwen tot een of twee keer in de week. Wil je jouw haren wassen zonder shampoo, volg dan de volgende stappen.
1. Maak je haar eerste klitvrij met een borstel.
2. Spoel hierna jouw haar met warm water.
3. Masseer jouw hoofd, dit stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid.
4. Om een overschot aan schilfers en talg te voorkomen kan je zachtjes over de hoofdhuid krabben.
5. Spoel tot slot jouw haar uit met lauwwarm water.

Nadelen stoppen met haar wassen

Het is veel natuurlijker en gezonder voor jouw hoofdhuid om het haar niet met shampoo te wassen. Tevens schijnt het zo te zijn dat je er niks van ruikt. Waarom moet je je haren wassen als het zoveel gezonder is om het niet te doen? Er kleven ook nadelen aan het niet wassen van het haar. Als je jouw haar een lange tijd niet wast kan de hoofdhuid gaan jeuken. Soms wordt het haar ook doffer en stugger als het weinig gewassen wordt. Uiteindelijk kan het stoppen met haar wassen ook leiden tot haaruitval.

Haar niet wassen

Kortom, het wassen van je haar met shampoo heeft zo zijn voor- en nadelen. Daarnaast blijft wel of niet haren wassen een persoonlijke keuze. De vraag ‘is je haar wassen slecht?’ is dan ook moeilijk te beantwoorden. Enerzijds zorgt shampoo ervoor dat de talg laag verwijdert wordt, anderzijds verwijder je met shampoo een product-ophoping op de huid waarmee je een huidontsteking kan voorkomen. Je kan kiezen voor een middenweg en stoppen met elke dag je haar wassen. Probeer dit uit want iedereen heeft immers een ander haartype en het antwoord op de vraag ‘hoe vaak per week moet je je haar wassen?’ is voor iedereen anders.