Overig

Een klein balkon? 3 praktische tips voor meer gezelligheid

vrouw op het balkon

Een zonnescherm op maat zorgt voor meer gezelligheid  op een klein balkon. Laten we eerlijk zijn, in de zomer is een markies een echte aanwinst voor gasten die er kunnen ontspannen of zelfs lunchen. Lijk je balkon te smal en/of te klein? Geen zorgen, met een aangepaste indeling, kun je deze krappe ruimte omtoveren tot een extra leefruimte die zowel praktisch als decoratief zal zijn! Ontdek onze 5 tips voor het optimaliseren van een klein balkon…

Tip 1: Houd de dingen licht

Meubilair neemt meestal veel ruimte in beslag, maar op een klein balkon telt elke vierkante meter. Metalen tuinmeubelen, in draad- of bistrostijl, zijn compact en laten het licht door en zijn daarom zo goed aangepast aan kleine ruimtes. Ze zorgen voor een lichte en luchtige sfeer, vooral als de stoelen geen armleuningen hebben. Kies ook voor een zonnescherm op maat of je kunt een markies kopen.

Het is de perfecte bescherming tegen de zon, regen en nieuwsgierige ogen. Maar welke oplossing is voor je geschikt? Hier zijn een paar tips waar je op moet letten bij de aankoop van een zonnescherm op maat.

Tip 2. Het kopen van een markies: vraag om advies

Welke markies voor jou ideaal is, hangt af van de plaats van installatie en het beoogde gebruik: Kan het aan het gebouw worden bevestigd? Is het bedoeld als bescherming tegen de zon? En misschien wilt je ook je buitenomgeving beschermen tegen de nieuwsgierige blikken van anderen?

Er zijn fundamentele dingen om rekening mee te houden bij het kopen van een zonnescherm op maat. Zou een buurman last hebben van de nieuwe markies of zou een boom in de weg zitten als je hem uitschuift? Een andere zeer fundamentele overweging is de bescherming van het zonnescherm op maat. Een investering in gebruikerscomfort moet immers een lange levensduur hebben. Kan de markies onder een balkon of uitstekende muur worden geplaatst of is hij blootgesteld aan weer en wind en heeft hij een constructieve bescherming nodig?

Tip 3. Positie en richting bepalen bij een markies kopen

Welke richting werpt de schaduw op je huis of appartement? Dit is de belangrijkste vraag bij de aankoop van een zonwering op maat. De grootte en de oriëntatie van de markies of luifel moet altijd worden aangepast aan de omstandigheden. Daarom is een zonnescherm altijd iets anders afhankelijk van het verloop van de zon. In het algemeen geldt dat hoe groter het gebied dat je op je balkon wilt beschutten, hoe groter de uitval en de breedte van de markies moet zijn.