Overig Voeding

De supplementen die je nodig hebt bij een veganistisch dieet

vegan supplementen

Een veel voorkomende zorg over veganistische diëten is of ze je lichaam voorzien wordt van alle vitamines en mineralen die het nodig heeft. Velen beweren dat een volwaardig, plantaardig dieet gemakkelijk aan alle dagelijkse voedingsbehoeften voldoet. Sommigen moedigen veganisten zelfs aan om alle supplementen te vermijden. Ondanks dat het goed bedoeld is, kan dit soort advies meer kwaad dan goed doen. Je lijf heeft namelijk bepaalde voedingsstoffen nodig en die kun je eventueel door supplementen verkrijgen. Tijd dus om te kijken elke voedingsstoffen dat zijn.

Omega 3 vetzuren

Het is belangrijk voor je hart, hersenen, etc om voldoende Omega 3 binnen te krijgen. Aangezien dit echter vaak een dierlijk product is, kiezen veganisten ervoor om dit supplement niet te nemen. Tegenwoordig kun je  op plekken zoals Today.Rocks ook vegan Omega 3 kopen. Omega-3-vetzuren kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën:

– Essentiële omega-3-vetzuren: Alfa-linoleenzuur (ALA) is het enige essentiële omega-3-vetzuur, wat betekent dat je het alleen uit je voeding kunt halen.

– Omega-3-vetzuren met lange keten: deze categorie omvat eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Ze worden niet als essentieel beschouwd, omdat je lichaam ze van ALA kan maken.

Lange-keten omega-3 vetzuren spelen een structurele rol in je hersenen en ogen. Adequate voeding niveaus lijken ook belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het verminderen van het risico op ontstekingen, depressie, borstkanker en ADHD. Planten met een hoog ALA-gehalte zijn onder andere lijnzaad, chiazaad, walnoten, hennepzaad en sojabonen. EPA en DHA komen vooral voor in dierlijke producten zoals vette vis en visolie.

Vitamine b12

Voedingsmiddelen die vaak worden aangeprezen als rijk aan vitamine B12, zijn onder meer ongewassen biologische producten, paddenstoelen die op B12-rijke bodems worden gekweekt, nori, spirulina, chlorella en voedingsgist. Sommigen geloven dat veganisten die genoeg van het juiste plantaardig voedsel eten, zich geen zorgen hoeven te maken over vitamine B12-tekort. Er is echter geen wetenschappelijke basis voor dit geloof. Verschillende onderzoeken tonen aan dat hoewel iedereen een laag vitamine B12-gehalte kan hebben, vegetariërs en veganisten een hoger risico op een tekort hebben. Dit lijkt vooral het geval te zijn voor veganisten die geen supplementen gebruiken.

Vitamine D

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die helpt de opname van calcium en fosfor uit je darmen te verbeteren. Deze vitamine beïnvloedt ook veel andere lichaamsprocessen, waaronder de immuunfunctie, stemming, geheugen en spierherstel. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine D voor kinderen en volwassenen is 600 IE (15 mcg) per dag. Ouderen, evenals zwangere of zogende vrouwen, moeten streven naar 800 IE (20 mcg) per dag.  Helaas bevatten zeer weinig voedingsmiddelen van nature vitamine D, en voedingsmiddelen die zijn verrijkt met vitamine D worden vaak als onvoldoende beschouwd om aan de dagelijkse behoefte te voldoen.