Overig

Dagelijks een kop koffie, is dat wel gezond?

Koffie is een product dat diep genesteld is in de Nederlandse cultuur. Als je op  bezoek gaat bij familie of als je een meeting hebt voor werk krijg je 9 van de 10 keer de vraag ‘Koffie?’ al voordat je plaats hebt genomen. Maar is het wel gezond om elke dag koffie te drinken? Kort antwoord: het hangt ervan af.

De voor- en nadelen van koffie

Een kopje koffie zo nu en dan is niet slecht voor je. Integendeel: het brengt zelfs voordelen met zich mee. Zo heeft koffie een verhogend effect op je stofwisseling waardoor je meer calorieën verbrandt, en dus ook sneller afvalt. Ook kunnen de antioxidanten uit de koffie de kans op Diabetes type 2 verminderen. Naast deze antioxidanten bevat koffie ook veel andere voedingsstoffen die een gezond leven stimuleren zoals vitamine B (1,2,3 en 5), magnesium en kalium. Dat allemaal voor slechts 1 Kcal. Geen slechte deal, toch?

Aan de andere kant kan té veel koffie weer een averechts effect. Te veel cafeïne kan bijvoorbeeld zorgen voor slapeloosheid, hoofdpijn en een verhoogd stressniveau. Ook kan het een verhogend effect hebben op je bloeddruk wat tot andere cardiologische kwalen kan leiden zoals hartfalen. Zoals met veel dingen in het leven is koffie dus zeker niet ongezond, zolang je het een beetje doseert. 

Hoe drink je koffie het gezondst?

Het beste is om de koffie zwart te drinken zonder suiker en melk. Melk en suiker zullen ervoor zorgen dat de koffie meer calorieën bevat, wat juist weer het verhogend effect op je stofwisseling tegengaat. 

De manier hoe je de koffie zet bepaalt ook een beetje hoeveel kopjes koffie per dag verstandig is om te drinken. Bij verschillende methodes komt er namelijk een andere hoeveelheid cafestol in de koffie. Cafestol verhoogt het slechte LDL-cholesterol en kan de kans op een hartaanval of hersenbloeding vergroten. Een kop filterkoffie bevat bijvoorbeeld minder cafestol dan koffie die gezet is aan de hand van ESE-pads. De meeste cafestol vind je in kookkoffie en koffie die wordt bereid met een cafetiere. 

Nou moet je jezelf af en toe kunnen blijven verwennen met een heerlijke cappuccino met heerlijke Monin siroop. Zorg er alleen voor dat je dit niet te vaak doet! Zo geniet je er ook veel meer van als het weer eens mag.