Beauty Overig

Couperose: wat kun je daaraan doen?

couperose

Couperose is een bekend verschijnsel waarbij er kleine rode en/of blauwe bloedvaatjes zichtbaar worden in het gezicht. Dit gebeurt tijdens het ouder worden. Meestal is couperose pijnloos, maar het kan wel een branderig gevoel of jeuk geven. Bovendien is het natuurlijk niet zo mooi, die zichtbare lijntjes op je gezicht. Wat kun je daaraan doen?

Het verschil tussen couperose en rosacea

Couperose en rosacea lijken wel wat op elkaar. In beide gevallen heb je kleine rode adertjes in het gezicht, met name op de wangen en op de neus. Soms kan het zich ook uitbreiden tot de kin, de hals en de borst. Toch zijn couperose en rosacea verschillend, want bij rosacea is ook sprake van huidirritatie, roodheid, zwelling en/of puisten. Dit is bij couperose niet zo. De achterliggende oorzaken zijn gelijk: vaak speelt erfelijkheid een rol, maar ook teveel zonlicht op de huid en het overmatig drinken van alcohol kan zorgen dat rosacea of couperose sneller ontstaat. De behandeling voor beide is ook grotendeels hetzelfde.

De couperose behandeling

De couperose behandeling bestaat uit enkele laser-sessies. Een laser schiet een zeer fel kort licht af op de huid. Dit licht is zo fel dat er veel plaatselijke warmte ontstaat. Het licht concentreert zich op vocht, wat dus vooral in de bloedvaatjes zit. In een flits wordt zo’n klein haarvaatje opgedroogd, waardoor je lichaam het herkent als dood materiaal het opruimt. Zelf voel je even een korte intense hitte en je krijgt het gevoel alsof iemand een elastiekje tegen je gezicht schiet. Veel adertjes verdwijnen meteen uit het zicht bij de behandeling, omdat ze zich dieper terugtrekken. Soms blijft een adertje nog een tijdje zichtbaar en verdwijnt het later.

Combinatie met andere behandelingen

Een couperose behandeling bij huidkliniek De Vliet kun je goed combineren met diverse andere behandelingen. Zo kun je ervoor kiezen om het tegelijk te doen met algehele huidverjonging in het gezicht. Bij deze behandeling wordt de oppervlakkige huid behandeld. Deze bovenlaag laat los en wordt vervangen door een jongere, sterkere huid met minder rimpels en vlekken. Zo kom je niet alleen af van je vervelende couperose, maar ook van pigmentvlekken en rimpels. 

Komt couperose weer terug?

De huid blijft verouderen zolang je leeft. Daarbij verslapt de huid langzaam een beetje meer, wat weer invloed heeft op de haarvaatjes in de huid. Daardoor komt couperose vaak weer terug, zij het in mildere vorm en langzamer dan eerst. Gebruik je alcohol, rook je veel of slaap je te weinig? Dan is de kans groter dat de couperose weer terugkomt. Je kunt af en toe een onderhoudsbehandeling nemen waardoor de couperose niet opnieuw zo duidelijk zichtbaar wordt. Omdat couperose laseren geen nadelige effecten heeft, kan de behandeling gewoon herhaald worden als je opnieuw last krijgt van couperose.

Een couperose behandeling is een zeer effectieve behandeling om de huid op te knappen. De rode en/of blauwe adertjes verdwijnen grotendeels of zelfs helemaal. zo ziet je gezicht er weer fris en jong uit.