Overig

Angst voor de tandarts? Zo los je dat op!

angst voor tandarts

Velen kampen met angst voor de tandarts. Soms wordt die angst van generatie op generatie overgedragen. Dit leidt er in veel gevallen zelfs toe dat er complete generaties zijn die nauwelijks naar de tandarts gaan. Niet omdat ze dat niet willen of niet nodig hebben, maar simpelweg omdat ze dit niet durven. Dit kan grote gevolgen hebben. Goede mondverzorging is van essentieel belang. Wanneer mondproblemen niet tijdig worden opgemerkt, kan dit gevolgen hebben voor de gehele gezondheid. Maar hoe ga je om met verlammende angst voor de tandarts? In dit artikel zetten we enkele tips op een rijtje.

Bespreek het met de huisarts

Lukt het je echt niet om je over je angst heen te zetten? Bespreek dit probleem dan met de huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een speciale angsttandarts. Hier zijn tientallen praktijken van in Nederland. Zij zijn gespecialiseerd in mensen met extreme angsten voor de tandarts. Zo is het bijvoorbeeld zelfs mogelijk om door een narcose tandarts geholpen te worden. Hierbij worden grootschalige behandelingen onder een roesje uitgevoerd. Zo krijg je hier zelfs niets van mee en word je wakker met een schoon en gezond gebit.

Natuurlijk heeft een narcose ook negatieve bijwerkingen en moet je dit niet te vaak doen. Daarom is dit vaak het uiterste redmiddel voor behandelingen die écht gedaan moeten worden. Het is uiteraard beter als je leert om te gaan met je angst.

Een andere tandarts

Het kan vaak al enorm helpen door simpelweg de juiste tandarts te kiezen. Heb je al een tandarts en is hier juist de angst ontstaan? Dan staat niets je in de weg om een andere op te zoeken. Mail of bel en leg direct uit hoe groot je angst is. Bespreek bijvoorbeeld dat je de intake zo rustig mogelijk aan wil doen. Bijvoorbeeld door helemaal niet in je mond te laten kijken, maar enkel de problemen te bespreken en te kijken of er een ‘klik’ is met de arts.

Wees je ervan bewust dat je na een dergelijke intake niet verplicht bent om hier ook echt te blijven. Voel je de klik niet of heb je het gevoel dat de tandarts je angsten niet echt serieus neemt? Dan kun je gerust nog een andere praktijk opzoek. Zeker voor grote behandelingen zoals bijvoorbeeld tanden trekken of een klikgebit plaatsen is het belangrijk dat je echt een klik voelt en de tandarts leert te vertrouwen. Dan helpt het mee als de persoon je ligt. Wees daarom kritisch en wees niet bang om nog even verder te kijken als dit nodig is.

Wat je zelf zou kunnen doen

Natuurlijk zijn er dingen die de tandarts kan doen. Denk bijvoorbeeld aan extra tijd nemen voor de behandeling en je eerst alles uitleggen. Er zijn echter ook dingen die je zelf zou kunnen doen. Spreek bijvoorbeeld met de tandarts een stopteken af. Steek je je hand op tijdens de behandeling? Dan stopt de tandarts direct. Dat geeft meer vertrouwen en gevoel van controle. Daarnaast zou je iemand mee kunnen nemen naar de behandelingen of muziek kunnen luisteren. Bedenk goed wat jou zou kunnen helpen.