Voeding

Als Oprah proeft, volgen er meer

Vegan is het woord tegenwoordig, en als Oprah Winfrey zich ermee bemoeit krijgt het ineens een vlucht. Hoe ze dat doet? Door op haar insta-story een filmpje te plaatsen waarbij ze een vegan maaltijd proeft. We gingen op onderzoek waar ze dat vandaan heeft. 

Je kunt er niet omheen, iedereen wordt geacht zijn of haar steentje bij te dragen aan de klimaatverandering. Afval scheiden, zuinig met energie omgaan, geen gas gebruiken, minder vlees eten of kiezen voor vegan. 

Dat laatste is met een flinke opmars bezig. Van de voedingsindustrie tot aan de modewereld, iedereen krijgt ermee te maken. Er zijn al vegan-tassen te koop en ook gaat onder meer het snelgroeiende mode- en tassenmerk Ted Baker voor duurzaamheid en een eerlijke productie. Om maar een voorbeeld te noemen. 

Op school een vegan lunch

Milieu-activiste en schrijfster Suzy Cameron schreef hier een boek over dat door Oprah Winfrey werd opgepikt. Cameron is een voormalig model en actrice en richtte in 2005 samen met haar zus de vegan K-12 school op. Een school waar de lunch voor honderd procent uit plantaardige voedingsmiddelen bestaat.

Daarnaast pleit ze voor duurzame kleding op de rode loper en werkt ze samen met Armani en Vivienne Westwood in het bijzonder aan het creëren en verspreiden van duurzame kleding. Samen met haar echtgenoot richtte ze de organisatie Plant Power Task Force op dat zich focust op de impact van de veeteelt op de klimaatverandering. Vorig jaar lanceerde ze haar boek: OMD: Swap One Meal a Day to Get Healthy, Live longer and Save the Planet. 

Geroosterde pompoen, risotto, paddenstoelen

Oprah deelt een van de vegan recepten uit het boek op haar Insta story. Geroosterde pompoen met risotto en paddenstoelen. ‘No Cheese’. 

Verteld wordt dat de voordelen van een plantaardig voedingsschema verder gaat dan louter zorgen voor je eigen gezondheid. Het treft immers ook de gezondheid van onze planeet. Wedden dat het boek in Amerika in veel laptoptas dames terecht is gekomen. Als Oprah zich er tegenaan bemoeit, gaan boeken als warme broodjes. Dat heeft het verleden wel bewezen. 

Oprah geeft haar kok de opdracht

Nu Oprah het niet alleen bij het boek laat, maar zelfs haar kok (!) opdracht heeft gegeven tot het maken van een vegan recept, kan dit uitgebreid op Instagram. Ze stelt daarmee een voorbeeld voor velen. 

Ze gaat het de komende maand iedere dag proberen. Dertig recepten staan klaar. “If you’e been thinking about going vegetariër or vegan, I think this is a good way te lean into it where you don’t have to give up everything you’ve been eating your whole life in one day.” 

Op bol.com nog geen resultaat op de titel van het boek. Het bekende amazon.com heeft ‘m wel. Draag jij ook binnenkort dit boek mee in je laptoptas