Sport

5x waarom boksen de ideale (en leukste) sport is om fit te blijven

waarom boksen de ideale sport is

Bewegen is altijd goed voor je, in welke vorm dan ook. Of jij nu graag een avondwandeling maakt, jezelf uitslooft in de sportschool of de tuin flink onder handen neemt. Toch zijn er sporten die nog nét iets effectiever zijn dan anderen. Onze favoriet is boksen en wij leggen je haarfijn uit waarom!

Boksen is niet alleen geliefd door ons, maar ook door talloze supermodellen. Deze sport is namelijk goed voor je hele lichaam, algehele gezondheid én mentale gezondheid. Boksen is namelijk cardio- en krachttraining in één. Je traint zowel je conditie en kracht, als je reactievermogen, behendigheid, evenwicht en coördinatie. Daarnaast werkt een uurtje boksen ook nog eens enorm stress verlagend, wat goed is voor je mental health. Wat is er niet tof aan deze sport? Precies, niks! Wij zetten alle voordelen van deze vechtsport nog eens voor je op een rijtje. 

Conditie opbouwen én vet verbranden

Boksen is een vorm van HIIT-training (High Intensity Interval Training). Deze manier van trainen is het meest effectief om vet te verbranden en dus af te vallen. Het betekent dat je (korte) periodes van zeer intensief bewegen afwisselt met korte pauzes. Op deze manier gaat je hartslag steeds omlaag en omhoog, waardoor je vet gaat verbranden. Daarnaast gaat je uithoudingsvermogen door deze vorm van trainen ontzettend snel vooruit en kan je de periodes van inspanning makkelijk opbouwen. Door de hoge intensiteit verbrand je enorm veel calorieën, tot wel 830 calorieën per uur.

fit door boksen

Deze sport verveeld nooit 

Omdat deze sport ontzettend afwisselend is, zul je niet snel verveeld raken. Niet alleen stoot of trap je tegen de zak, tussendoor doe je ook squats, planken, burpees en push ups. Vind jij de sportschool maar saai? Dan is boksen de ideale sport om jouw motivatie hoog te houden. Je kan trainen (en sparren) met anderen, je techniek verbeteren én afgetraind lichaam creëren. Boksen is namelijk een full body workout; je traint zowel je boven- als onderlichaam. Vooral je buikspieren worden flink benut. Door de manier waarop je je lichaam steeds indraait, train je je buikspieren twee keer zo hard als bij het doen van sit-ups. Daarnaast krijg je door het trappen en ontwijken ook nog eens een goede balans en behendigheid. Oftewel, van boksen kan je alleen maar beter worden! 

Een handig wapen tegen stress

Ook je mentale gezondheid kan je een flinke boost geven door regelmatig te boksen. Sporten zorgt er namelijk voor dat je stresslevel omlaag gaat en je meer endorfine, het gelukshormoon, aanmaakt. Omdat je even bezig bent met je lichaam, schakelt je hoofd als het ware uit en is er geen ruimte voor vervelende gedachten of to-do-lijstjes. Daarnaast is boksen een hele goede manier om frustratie af te reageren op een gezonde en gecontroleerde manier. Zit je even niet zo lekker in je vel? Dan heb je extra reden om je bokshandschoenen aan te trekken! 

Leer jezelf verdedigen

Boksen is een hele goede sport door de vele fysieke en mentale voordelen. Daarnaast leer je ook nog eens jezelf te verdedigen, het is immers een vechtsport. Als meisje of vrouw kan dit nooit kwaad, omdat wij onszelf wel eens kwetsbaar kunnen voelen. Een gouden regel van mensen die deze vechtsport beoefenen is dat je deze technieken niet mee de straat opneemt en geen ruzies uitlokt. Toch kan het fijn zijn om te weten dat jij jezelf kan verdedigen als dat nodig is. Alleen die gedachten kan je al een flinke boost aan zelfvertrouwen geven. Om die reden wordt deze vechtsport ook vaak aangeraden aan kinderen die gepest worden en niet lekker in hun vel zitten. Kan jouw zelfvertrouwen wel een boost gebruiken? Dan is boksen een goede keuze voor jou!  

boksen houdt je fit

Steel de show met toffe boxing gear

Laten we eerlijk zijn, het oog wil ook wat! Daar ontbreekt het bij deze vechtsport gelukkig ook niet aan, want alle boxing gear ziet er ontzettend stoer en stijlvol uit. Tegenwoordig kan je handschoenen, bandages en boksbroekjes in allerlei kleuren en printjes krijgen. Dus kies een look die bij je past en draag je sportkleding met trots. En wat dacht je van toffe boxing braids in je haar? Die kan je na je training gerust laten zitten, want ook buiten de ring maak je met dat kapsel de blits! Dat de gebitsbescherming minder stijlvol is en je handschoenen na een tijdje waarschijnlijk ruiken naar rotte eieren, tellen we natuurlijk even niet mee.  

Het is duidelijk: niet lullen, maar boksen. Zwaar, maar waar: wie de bokshandschoenen past, moet ‘m aantrekken!