Beauty Make up Tips

5 tips tegen donkere kringen onder je ogen (geen make-up!)

tips tegen donkere kringen onder je ogen

Heb jij last van donkere kringen onder je ogen? We maken allemaal wel eens een periode door dat we ongezonder eten, slecht slapen, vermoeid zijn of stress hebben. Jammer genoeg is dit ook van je gezicht af te lezen in de vorm van donkere kringen. De gemakkelijkste manier is je donkere kringen verbergen met concealer. Helaas heeft niet iedereen evenveel tijd of zin om iedere ochtend met make-up aan de slag te gaan. Daarom delen wij vijf tips tegen donkere kringen onder je ogen zonder dat je make-up nodig hebt!

1. Donkere kringen onder je ogen: drink water, de rest komt later

Dehydratatie is één van de belangrijkste oorzaken van donkere kringen. Daarom is het belangrijk om genoeg water te drinken. We zeiden het al eerder: 1,5 tot 2 liter water a day keeps the doctor (en schoonheidsspecialist) away! Voldoende water drinken is niet alleen goed tegen donkere kringen, maar het is ook belangrijk voor je organen, je ogen, gewrichten, immuunsysteem, metabolisme én je huid. Redenen genoeg dus om iedere dag een flinke fles water leeg te drinken!

2. Eet gezond en gevarieerd

Donkere kringen worden vaak veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon. Een gebrek aan vitamine B12, C, K en ijzer kan een oorzaak zijn voor de donkere kringen onder je ogen. Het is dus belangrijk dat je producten op het menu zet waarin deze vitaminen en mineralen verwerkt zijn. 

– Vitamine B12: eieren, vlees, vis en zuivelproducten

– Vitamine C: fruit, groenten en aardappelen

– Vitamine K: karnemelk, yoghurt, groene bladgroenten, eidooier, sojaolie

– Ijzer: vlees, vis, broccoli, pompoen, citrusvruchten en tomaten

Extra tip: maak eens een groene smoothie, die zit boordevol vitaminen! 

Eet gezond en gevarieerd

3. Zorg voor voldoende slaap en ontspanning

Als je vermoeid en gestrest bent, dan is je huid bleker waardoor de onderliggende bloedvaten duidelijker zichtbaar worden. Daarnaast wordt de bloedsomloop slechter onder invloed van vermoeidheid en stress. En een slechte bloedsomloop zorgt er dan weer voor dat de kringen onder je ogen blauw en donker worden. Zorg daarom voor voldoende slaap en ontspanning. Probeer iedere dag acht uur te slapen en kruip eens wat vroeger in bed als je daar nood aan hebt. Ontspannen kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld met een gezichtsmasker, het nemen van een warm bad of het lezen van een boek. Als het maar iets is waar jij lekker van kan opladen.

4. Donkere kringen: allergie?

Je denkt er wellicht niet direct aan, maar donkere kringen onder je ogen kunnen ook te wijten zijn aan een allergie zoals hooikoorts. Maar het kan ook om een kleinere allergie gaan waarvan je niet eens weet dat je ze hebt. Zo kan je allergisch zijn aan bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld kaas of melk) of aan een product dat je vaak gebruikt (bijvoorbeeld mascara of shampoo). Door het product waar je allergisch bent te vermijden, kan je de donkere kringen onder je ogen verminderen. Het is natuurlijk wel even zoeken om te weten te komen om welk product het precies gaat.

5. Smeren, smeren, smeren!

Naarmate je ouder wordt, worden de donkere kringen onder de ogen duidelijker zichtbaar. Door je huid iedere dag in te smeren met een oogcrème, kunnen de donkere kringen minder zichtbaar worden. Oogcrèmes bevatten belangrijke ingrediënten die een positief effect hebben op de dunne huid onder de ogen. 

Het is wel belangrijk dat je de oogcrème op de juiste manier aanbrengt. Wrijf niet, maar klop de oogcrème zachtjes in de huid. Gebruik hierbij je vingertop en klop van de binnenste ooghoek naar buiten toe. Voor het beste resultaat moet je de oogcrème iedere dag gebruiken. Wanneer je de crème slechts sporadisch aanbrengt, zullen je donkere kringen niet verminderen. Heb je last van wallen? Ook dan kan een oogcrème helpen! 

donkere kringen onder de ogen

Zo, dit zijn vijf tips tegen donkere kringen onder je ogen. Let wel op: donkere kringen zijn niet altijd te wijten aan een ongezonde levensstijl of allergie. Donkere kringen kunnen ook erfelijk zijn en het zit dan in je genen. In dat geval is het niet mogelijk om ze op een natuurlijke manier weg te krijgen. De beste oplossing blijft dan toch een goed dekkende concealer.