Tips

12 redenen om een flesje rozenwater in huis te hebben

een flesje rosenwater

Rozenwater, je hebt het vast al eens zien staan in de schappen van de drogist. De kans is groot dat je er gewoon voorbij bent gestapt, omdat je geen flauw idee hebt wat je met dit product kunt doen. Dat is best zonde want rozenwater is een echt wondermiddel op schoonheidsgebied, terwijl het maar een paar euro kost. In dit artikel vertellen we wat rozenwater is. Ook geven we twaalf redenen om een flesje rozenwater in huis te hebben. Lees je mee?

Wat is rozenwater?

Zoals de naam reeds doet vermoeden, wordt rozenwater gemaakt van rozenblaadjes. Maar rozenwater wordt niet zomaar van eender welke rozenblaadjes gemaakt. De beste rozen voor het water zijn Rosa Damascena, Rosa Centifolia en Rosa Gallica. Tijdens de distillatie van de blaadjes geven de rozen hun mineralen en vitaminen af. Hierdoor zit rozenwater boordevol vitamine A, B3, C, D, E en andere antioxidanten. Daarom kan rozenwater perfect als verzorgingsproduct gebruikt worden. De antioxidanten in het water werken namelijk ontstekingsremmend. Ook stimuleert het de bloedcirculatie van de huid en herstelt het de pH-waarde van je huid. Waar is rozenwater allemaal goed voor? Dat kom je hieronder te weten!

Let wel op: er zijn verschillende soorten rozenwater. Niet alle soorten rozenwater kan je zomaar drinken. Vaak kan je cosmetisch rozenwater, wat je kan kopen bij de drogist, niet drinken. Wil je rozenwater drinken? Check dan altijd het etiket of dat kan. Puur rozenwater kan je bij de natuurwinkel kopen.

12 redenen waarom jij ook een flesje rozenwater in huis moet hebben

1. Rozenwater kalmeert de huid

Heb jij een gevoelige of snel geïrriteerde huid? Dan is rozenwater wellicht iets voor jou. De vitamine A en C die in dit product zitten, hebben namelijk ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor wordt je huid gehydrateerd en wordt ze een stuk zachter. Bovendien wordt de huid gereinigd en vermindert het water roodheid op je gezicht. Hier vind je nog meer simpele beautytips voor een zuivere en stralende huid.

2. Helpt tegen puistjes

Rozenwater kan ook helpen om acne te verminderen. De vitamine C en E verstevigen de poriën en geven je huid extra hydratatie. Ook krijgt je huid meteen een boost van deze vitamines. Smeer iedere dag een beetje rozenwater op je gezicht om te voorkomen dat je huid droog wordt. Naast rozenwater kan ook slakkengel iets voor jou betekenen als je een onrustige huid hebt. 

3. Als dag- en nachtcrème gebruiken

Aangezien het water de pH-balans van je huid herstelt, kan je dit product dus ook prima als hydraterend middel gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is een paar druppels rozenwater met je dag- en nachtcrème mengen en aanbrengen op je gezicht. Rozenwater is een prima middel voor een droge huid. 

4. Heeft een ontspannende werking

Rozenwater kalmeert niet alleen de huid, de geur werkt ook ontspannend voor je geest. Dit water stuurt namelijk kalmerende signalen naar de hersenen. Heb je veel last van stress? Dan doe je er dus goed aan om wat rozenwater op je gezicht te deppen. Alle beetjes helpen om te relaxen!

5. Helpt tegen hoofdpijn

Heb je vaak hoofdpijn? Rozenwater wordt ook wel eens gebruikt in aromatherapie om hoofdpijn te verlichten. Dit moet je doen: week een washandje in warm rozenwater en leg het warme washandje gedurende 45 minuten op je hoofd. De kans is groot dat je hoofdpijn daarna minder is geworden.

6. Helpt tegen keelpijn

Heb je keelpijn? Ook dan is een flesje rozenwater jouw redder in nood! Voeg een paar druppels rozenwater toe aan een glas water. Het opent je luchtwegen en het kalmeert je pijnlijke keel. Let op: controleer op voorhand het etiket om te zien of je het rozenwater wel mag drinken. 

7. Zorgt voor gezond haar

Ook voor je haar is dit water een wondermiddel, het maakt je haar sterker en laat het meer glanzen. Daarnaast zorgt het water voor een gezonde hoofdhuid en kan het roos verminderen. Als je last hebt van droog en beschadigd haar, kan je je haar dus een boost geven door wat druppels rozenwater toe te voegen aan je shampoo of conditioner. Naast rozenwater doet ook kokosolie in het haar veel goeds! 

8. Helpt tegen wallen

Heb je niet goed geslapen en werd je wakker met wallen onder je ogen? Week dan twee wattenschijfjes in rozenwater en leg deze gedurende tien minuten op je ogen. Je zal merken dat de wallen een stuk minder zijn geworden. In dit artikel vind je nog meer tips tegen wallen

9. Als aftershave gebruiken

Omdat rozenwater ontstekingsremmend werkt, is het ideaal om te gebruiken als aftershave. Als je na het scheren last hebt van een rode en geïrriteerde huid, kan je met een wattenschijfje wat rozenwater op die plekken deppen.

10. Helpt tegen buikpijn

Heb jij ook wel eens last van een opgeblazen gevoel of menstruatiekrampen? De antioxidanten in rozenwater helpen buikpijn verlichten en hebben een milde laxerende werking. Drink dus gerust een beetje rozenwater als je last hebt van een opgeblazen gevoel of obstipatie. Check ook hier op voorhand het etiket of het rozenwater drinkbaar is!

11. Als make-up remover gebruiken

De meeste make-up removers bevatten allerlei chemische bestanddelen. Als je hier niet van houdt, kan je perfect rozenwater als make-up remover gebruiken. Het is zacht voor je huid en verwijdert make-up net zo goed.

12. Voor fris ruikende lakens

Tenslotte kan je ook rozenwater op je lakens sprayen. Neem een spuitfles en voeg voor iedere ½ kop water drie eetlepels rozenwater toe. Spray na het verschonen van je lakens het geurende water op je lakens en/of kussen. Zo ruiken je lakens lekker fris! Als je het fijn vindt, kan je natuurlijk ook iedere avond voor het slapengaan sprayen. Dat wordt alvast heerlijk slapen. Lees hier nog meer beauty tips voor het slapengaan!